Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije uvertura v koncertni abonma (foto in video)


komorni_godalni_orkester_slovenske_filharmonije_1V torek, 7. oktobra, se je s koncertom Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije pričela nova sezona koncertnega abonmaja, ki ga organizira Zavod Celeia Celje. Slednji je napoved bogatega in pestrega glasbenega dogajanja, ki ga bodo obiskovalci in abonenti deležni v letošnji sezoni.

V letošnji koncertni sezoni so na Zavodu Celeia Celje pripravili kar tri abonmajske cikle, dogodke, ki bodo zagotovo izpolnili zahtevna pričakovanja obiskovalcev in bodo pomembno soustvarjali kulturno podobo Celja. Osrednji Koncertni abonma v novi sezoni prinaša nastope zares izjemnih umetnikov z bogatimi koncertnimi izkušnjami na najuglednejših domačih in svetovnih odrih. Nova sezona koncertnega cikla GM oder gosti izbrane mlade slovenske glasbenike, ki vas bodo prepričali s svojo muzikalnostjo in umetniško kreativnostjo.

Novost in dodana vrednost letošnje sezone so t.i. Celjski sprehodi, na katerih bodo obiskovalci skupaj z nastopajočimi podoživeli zanimive zgodbe iz družabnega in glasbenega življenja knežjega mesta v štirih zgodovinskih obdobjih. Že v naslednjem letu, spomladi, bo v ospredju mladinsko petje. Od 15. do 19. aprila 2015 se bodo mladi pevci iz Slovenije in Evrope zbrali na 31. Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu. Tradicionalno srečanje najboljših mladinskih zborov bomo tudi tokrat zaključili s skupnim petjem na Krekovem trgu.

komorni_godalni_orkester_slovenske_filharmonije_2

Uvertura v koncertni abonma je tokrat pripadla Komornemu godalnemu orkestru Slovenske filharmonije, ki je v dvajsetih letih delovanja odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini. Ob tem je pomembno dejstvo, da je orkester vselej doživljal navdušen sprejem pri občinstvu in strokovni kritiki. Člani orkestra izvajajo skladbe vseh stilnih obdobij, njihov sloves pa k sodelovanju privablja vodilne domače in tuje umetnike. Za svoje uspešno delo je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo in Betettovo nagrado.

Spored torkovega koncerta je zajemal dela Vita Žuraja, Guiseppeja Tartinija in Petra Iljiča Čajkovskega. Poslušalci so že v prvi skladbi, naslovljeni Overhead, lahko z nekoliko fantazije zaslutili napetost dveh strani – človeka in komarja ter njun večni boj – bolj ali manj uspešno odganjanje komarja oz. boj z muholovcem…

komorni_godalni_orkester_slovenske_filharmonije_3

V Tartinijevem instrumentalnem opusu (kamor med drugim sodi Koncert za violončelo v D-duru) se je izkazal solist Igor Škerjanec (violončelo), ki je skupaj z orkestrom poslušalce popeljal skozi vse stilne značilnosti časa, v katerem je opus nastal. Prvi koncert letošnjega koncertnega abonmaja je orkester zaključil s skladbo polno svežine, šarma in poglobljenih trenutkov, Serenado za godala.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete insertom koncerta, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate tudi fotografije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=679]

v/t/f: eH

Na Polovicka.si imamo na zalogi še nekaj pol cenejših abonmajskih vstopnic za koncertno sezono Zavoda Celeia 2014/2015.
Naročite jih tukaj:

polsi-koncertni2-klik