Komorni moški zbor Celje navdušil polno dvorano Narodnega doma v Celju (video)


Komorni moški zbor Celje z letošnjo sezono zaključuje že 63. leto neprekinjenega delovanja. V čast visokemu jubileju so minuli četrtek v Narodnem domu pripravili redni letni koncert, kjer so kot gostje nastopili učenci petja Glasbene šole Celje.

Zgodovina Komornega moškega zbora Celje sega v daljno leto 1949 kot pevski ansambel ljudskega gledališča v Celju. Vse od ustanovitve je zbor z uspehi močno zaznamoval celjski in celotni slovenski zborovski prostor. Zbor je v svojem neprekinjenem delovanju prejel kar 29 najvišjih priznanj za pevske dosežke na domačih in mednarodnih pevskih tekmovanjih in ni potrebno posebej poudarjati, da sodi v sam vrh najeminentnejših pevskih sestavov knežjega mesta.

Povezovalka koncerta Alja Tihle Hren ter učenci GŠ Celje; spodaj mag. Primož Mavrič, prof. in učenca GŠ Celje.

Zadnji večji uspeh je zbor doživel junija lani na mednarodnem zborovskem tekmovanju “Anton Bruckner” v avstrijskem Linzu. V številni konkurenci visokokvalificiranih zborov iz vsega sveta je Komorni moški zbor Celje prejel srebrno odličje in priznanje za najboljši moški zbor tekmovanja.

Zbor zadnjih pet sezon vodi dirigent prof. David Preložnik. V preteklosti so zbor vodila znana imena slovenske dirigentske in glasbene srenje – prof. Egon Kunej, prof. Ciril Vertačnik, prif. mag. Vid Marcen, prof. Janez Bole, prof. Katja Gruber (Kovač), prof. Samo Ivačič, prof, Mihaela Pihler in prof. Simon Jager.

Številni obiskovalci so uživali v pestrem in kvalitetnem programu.

Na 63. rednem letnem koncertu so se predstavili z obširnim repertoarjem iz slovenske ter tuje ljudske in umetne glasbene zakladnice. Kot gostje so nastopili učenci petja Glasbene šole Celje, ki so se predstavili z odlomkom iz Mozartove opere Fiordiligi, Dorabella in Don Alfonso, z odlomkom iz operete Vesela vdova ter Kneginje Čardaša. Pester in kvaliteten glasbeni program, ki ga je povezovala Alja Tihle Hren, je dokaz več, da se za kvaliteto glasbe in glasbenih izvajalcev v knežjem mestu tudi v prihodnje ni bati.

Komorni moški pevski zbor je znova dokazal, da sodi v sam vrh najeminentnejših sestavov knežjega mesta.

Vabljeni k ogledu video posnetkov nekaterih pesmi, ki smo jih lahko slišali na rednem letnem koncertu v Narodnem domu.

v/t/f: eH