Koncert Goran Bojčevski quintet pri Vodnem stolpu (foto in video)

31. 07. 2015 12:02

goran_bojcevski_quintet_1Zadnji julijski sredin večer je minil v znamenju posebnega druženja celjskega virtuoza na klarinetu Gorana Bojčevskega, ki je k sodelovanju povabil nekaj izmed najboljših umetnikov jazzovske glasbe pri nas, ki nastopajo pod skupnim imenom Goran Bojčevski quintet. Quintet izvaja predvsem avtorsko glasbo Bojčevskega. Tokrat so se skoraj 200 Celjanom predstavili v Classic verziji, v kateri pravladujejo, klasika, tango nuevo in balkanski ritmi.

Goran Bojčevski quintet sestavljajo izjemni klarinetist Goran Bojčevski, pianistko Katjo Sinkovič je tokrat zamenjal Alexey Zuev, harmonikar Tomaž Marčič, violinist Dejan Gregorič, na kontrabasu pa Rok Hozjan. Prav vsi omenjeni glasbeniki predstavljajo vrh dovršenosti, kar se pokaže, ko se zlijejo posamezne energije v eno samo in dobimo posebno zgodbo, ki dokazuje, da je prepletanje raznih glasbenih zvrsti ne zgolj mogoče, ampak čarobno.

goran_bojcevski_quintet_2

Pobuda za nastanek Goran Bojčevski quinteta je prišla s strani avtorja in aranžerja. Že od samega nastanka vzbuja pozornost v smislu prepletanja glasbenih stilov, spajanje nemogočega z mogočim, povzdiguje virtuoznost in muzikalnost ter skupno ustvarjalnost. Slednje je zagotovo rezultat skladateljevih vzgibov in idej, svoje izkušnje pa nepretrgoma nabira v sodelovanju s priznanimi glasbeniki v svetu klasike, jazza in etno glasbe.

goran_bojcevski_quintet_3

 

Glasba quinteta je nastajala pod močnimi vtisi lepote narave, za katero lahko rečemo, da je programska glasba, iz katere so se rodili štirje letni časi, ki jim med drugim lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku. Vsak letni čas predstavlja zgodbo zase v treh stavkih: moderato, adagio, allegro. Iz vseh inštrumentov je moč slišati igro narave, ter močan skladateljski notranji konflikt. Sredin koncert so med drugim zaznamovala znana imena klasičnih glasbenikov, ki jih z avtorskimi letnimi časi povezuje tango nuevo, in močan sinkopiran ritem, ki se približuje kompleksnim balkanskim ritmom.

Vabljeni k ogledu video posnetka in spodnje galerije fotografij.

eH

[simpleviewer width=100% height=700 id=860]

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
180 queries in 0,901 seconds.