Koncert hrvaškega virtuoza na lutnji Edina Karamazova v Stari grofiji


koncert_pmc_1V petek, 14. avgusta, je v okviru letošnjega festivala stare glasbe Seviqc Brežice v Stari celjski grofiji nastopil sloviti hrvaški virtuoz na lutnji Edin Karamazov. Leta 1965 v Zenici rojeni in mednarodno uveljavljeni kitarist in virtuoz na lutnji je kitaro začel študirati na Akademiji za glasbo v Zagrebu, nadaljeval v Italiji in Švici, arabsko lutnjo je študiral v New Yorku, baročno pa na Scholi Cantorum Basiliensis v Baslu.

Debi lutnjista-solista Karamazova se je zgodil po nekakšnem naključju leta 1998, ko je v zadnji minuti nadomestil legendarnega Juliana Breama. Slednje ga je uvrstilo na seznam uveljavljenih in najbolj zanimivih lutnjistov današnjega časa, kar so potrdili številni evropski in ameriški glasbeniki in kritiki. Kot solist je nastopil in snemal z vodilnimi mednarodnimi ansambli in umetniki stare glasbe, kot so Hilliard Ensemble, Hespèrion XX, Andreas Scholl, pa tudi s Stingom. Kot interpret in mojster številnih starih in sodobnih strunskih inštrumentov, pa je nastopil tudi na številnih velikih odrih (Concertgebouw v Amsterdamu, Wigmore Hall v Londonu, Philharmonie v Berlinu in Konzerthaus na Dunaju…).

koncert_pmc_vse

Edin Karamazovm ki še vedno (tako kot v mladih letih) uživa v impromptu nastopih na ulici, je prepoznaven po igranju na številna brenkala iz različnih kultur in obdobij. Osredotoča se raziskovanju uporabe lutnje v sodobni glasbi in sodobnih improvizacijskih kontekstih. Slednje je pričaral tudi v celjski Stari grofiji, kjer je izvedel glasbo za violino in violončelo baročnega mojstra Johanna Sebastiana Bacha v različici za lutnjo.

Foto: Katarina Plemenitaš