Koncert Janus Ensemble v Celju (video)


janus_ensemble_1V torek, 18. novembra, je v koncertni dvorani Glasbene šole Celje potekal Celju izjemen dogodek klasične glasbe. V okviru koncertov turneje Arhitexture so nastopili mladi glasbeniki skupine Janus Ensemble z namenom predstavitve istoimenske zgoščenko s skladbami slovenskega skladatelja Matije Krečiča.

Janus Ensemble sestavljajo vrhunski mladi umetniki, izkušeni solistični in komorni glasbeniki, ki se vse pogosteje pojavljajo na glasbenih odrih. Člani zasedbe so violinista Nejc Avbelj in Elisabeth Wöhrer, violist Klemen Bračko, violončelist Zoran Bičanin, kontrabasist Miha Firšt in pianist Davorin Mori. Zasedba deluje pod taktirko mladega slovenskega skladatelja in violinista Matija Krečič.

Zgoraj: Elisabeth Wöhrer in Davorin Mori; spodaj: Filip Brezovšek in Miha Firšt ter skladatelj Matija Krečič.
Zgoraj: Elisabeth Wöhrer in Davorin Mori; spodaj: Filip Brezovšek in Miha Firšt ter skladatelj Matija Krečič.

V glasbeni dvorani celjske glasbene šole je zasedba sicer maloštevilnim obiskovalcem predstavila skladbe z njihovega prvega albuma s pomenljivim naslovom Architexture. Na njem je predstavljen skladateljski opus umetniškega vodje Matije Krečiča. Slednjega ljubitelji različnih glasbenih žanrov poznajo kot odličnega violinista in skladatelja, ki so ga k sodelovanju povabili številni uspešni slovenski glasbeniki in skupine, kot so Magnifico, Gal Gjurin, Mladi Ljubljanski Solisti, Terrafolk, Simfonični orkester, Siddharta, RTV Slovenija,…Nazadnje se je kot aranžer podpisal tudi pod Magnificovo glasbo za film “Montevideo, vidimo se!”. Krečič je tudi soustanovitelj glasbene založbe Janus Atelier.

janus_ensemble_3

Torkov koncert zasedbe Janus Ensemble pa je potekal v okviru novembrske slovensko-avstrijske turneje Architexture. Glasbeniki v vsakem mestu k sodelovanju povabijo kakšnega perspektivnega mladega lokalnega glasbenika. V Celju je kot gost na koncertu nastopil uspešni dijak umetniške gimnazije, klarinetist Filip Brezovšek.

Vabljeni k ogledu spodnjih video posnetkov, v katere smo zajeli inserte torkovega koncerta Janus Ensemble v koncertni dvorani Glasbene šole Celje.

v/t/f: eH

polsi-agatha-klik