Koncert KUD Galiarde ob 10. obletnici delovanja (video)


Drugi konec tedna v novembru je Kulturno umetniško društvo Galiarda v Celjskem domu pripravilo letni koncert ob 10. obletnici delovanja z naslovom Galiarda včeraj, danes, jutri. Skupina, sestavljena iz 20 članov, obuja starinske plese iz 15., 16., in 17. stoletja iz angleškega, italijanskega in francoskega dvora ter glasbo, s katerima se predstavlja širom Slovenije in na tujem.

Srednjeveška plesna skupina iz Celja, ki jo vodi Milanka Kralj, si prizadeva ohranjati in obujati plesne veščine dvornih mojstrov evropskih dvorov, ki so jih gojili nekje od 15. stoletja naprej. Ustanovljena je bila leta 2001, od takrat vsako leto pripravijo letni koncert v obliki plesno-dramske igre. Slednje so minuli konec tedna pripravili v dokaj dobro napolnjenem Celjskem domu.

Zgoraj levo Jože Grobler, osatlo utrinki iz predstave v Celjskem domu.

Na prireditvi, ki se je pričela s pripovedovanjem Jožeta Groblerja, so plesalci in pevci predstavili opus desetih let delovanja na področju starinskih plesov in glasbe. Program je zajemal 12 plesnih točk in 5 petih. Pod koreografskih in režijskim vodstvom Milanke Kralj, ki sta pred desetimi leti skupaj z Zoranim Mirčeto ustanovila KUD Galiarda, so v vrsti plesov štiri izvedli premierno.

S pevskim programom starinskih pesmi so se tokrat predstavili že drugič, saj so v zadnjem letu dni pod vodstvom Marije Peganc ustanovili tudi vokalno skupino. Javni sklad za kulturne dejavnosti Celje je štirim članom podelil tudi jubilejna priznanja za dolgoletno delo, za več kot pet let ustvarjanja sta bronasti priznanji dobila Marija Mojca Peganc in Andrej Kastelic, za več kot 10 let dela pa sta srebrni priznanji dobili Milanka Kralj in Lavra Končnik Perpar.

Vabljeni k ogledu spodnjega videa, kjer smo posneli utrinek iz letnega koncerta ob 10-letnici KUD Galiarda.

v/t/f: Egon Horvat