Koncert PD upokojencev Celje in ženskega PZ Kombinat (foto, video)


DSC05046V sklopu tedna ljubiteljske kulture: Celjani Celjanom, je na Krekovem trgu potekal koncert PD upokojencev Celje. Kot posebne gostje dneva so se predstavile še članice ženskega pevskega zbora Kombinat.

Vroč nedeljski popoldan. Ura je ravno odbila 17:00 in na Krekovem trgu so se pod odrom že zbrali prvi poslušalci. Ker pa je sonce bilo za mnoge premočno, se je tako množica poslušalcev zbrala tudi ob robu, kjer so lahko mirno sedeli in uživali v zavetju sence.

Kot prvi so na oder stopili člani Pevskega društva upokojencev Celje in zbranim predstavili svoj nabor pesmi. Ubrano petje, smeh tako na odru kot pod njih, je bilo vodilo prvega dela koncerta.

Kot naslednje so oder zasedle članice ženskega pevskega zbora Kombinat. Zbor je nastal na dan upora, 27. aprila 2008 z namenom, da skupaj v ljubljanskem Rogu zapojejo pesmi upora iz vsega sveta. Same o sebi pravijo da niso nostalgične, ampak pojejo z vero v vrednote, kot so solidarnost, zvestoba, srčnost in pogum.

DSC05078

Združene v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic, z rdečo kredo pišejo na ušesne membrane izročilo upora. “Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet,” pravijo Kombinatke in dodajajo: “Za vse ljudi.

DSC05082Po trgu so tako zazvenele pesmi upora in upanja. Zbrani so navdušeno ploskali, z njimi prepevali in se hkrati zavedli pomembnosti ljudi, ki so za nas dali življenje in zaradi katerih so se preteklo nedeljo lahko v miru zbrali in prisluhnili glasbi. Kot je rekla Ksenja, ena izmed Kombinatk: “Mi smo generacija, ki se je na sreči rodila v času miru, a se tega ne zavedajo vsi! Sporočimo jim, da je vojne konec!”

Pesmi upora so naša tradicija in naša zgodovina. Spomin na padle in ideja o lepšem jutri je tisto, kar nas poveže v enotno družbo, v en narod in nam da občutek pripadnosti. Ne smemo pozabiti na našo pravico do upora in miru. Strmimo k le-tem in naredimo svet lepši.

Vabljeni k ogledu spodnje fotogalerije dogodka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=617]

Kristina Strašek

polsi-kino-metropol