Koncert Saksofonskega orkestra SOS v Celjskem domu (foto in video)


saksofonski_orkester_sos_1V torek, 6. maja, je v Celjskem domu potekal koncert Saksofonskega orkestra S.O.S., ki je nastal na pobudo mojstra Roberta Buttusa, snovalca nove znamke saksofonov Sequoia. Prav želja po uveljavitvi omenjene znamke je tudi eden glavnih vzgibov za nastanek orkestra.

Saksofonski orkester S.O.S (Sequoia Orchestra of Saxophones) sestavljajo tako članice kot člani, uveljavljeni saksofonisti iz Hrvaške in Slovenije. Večina članov je uveljavljenih kot že priznani pedagogi, aktivni in uspešni pa so tudi kot solisti, aranžerji, skladatelji, jazzovski in komorni glasbeniki. Vse to nedvomno daje dodano vrednost orkestru, ki se ne omejuje v nobenem glasbenem stilu, zvrsti ali obdobju. Publiki tako posredujejo odlično glasbo, pa naj gre za transkripcije mojstrovin klasične glasbe, originalna in nova dela, ali pa za jazzovske standarde in zvok big bandov.

Posebnost orkestra je tudi dejstvo, da nima dirigenta. Slednje naj bi bilo po prepričanju glasbenikov prednost, saj kljub številčnosti zasedbe uspevajo zadrževati idejo komornega muziciranja in posledično uspešno razvajajo svojo publiko.

saksofonski_orkester_sos_2

Orkester SOS je od svojega prvega koncerta, ki ga je izvedel v letu 2011, nastopil na številnih domačih in tujih glasbenih odrih (Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici, Saxophone power v Radencih, glasbeni abonma Amabile v Kopru, Festival Veris v Logatcu, “Varaždin pod zvijezdama”, Mednarodno tekmovanje Davorin Jenko v Beogradu, Kristalni abonma v Škofji Loki, Svirel 2013, PAC-ev festival v Murski Soboti…).

Torkov koncertni program je obsegal priredbe svetovno znanih skladateljev, začenši z Andreom Gabrielliem, Johanonnon Senastianom Bachom, Domenicom Cimaroso, Michailom Ivanovičem Glinko, Antoninom Dvorakom in Igorjem Stravinskim. K sodelovanju so povabili tudi tolkalce GŠ Velenje z menmtorjem Tomažem Lojenom. Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo zajeli inserte koncerta.

saksofonski_orkester_sos_3

Orkester domala povsod prejema pozitivne kritike, izjema ni bil niti torkov koncert v Celjskem domu, poseben čar in vzdušje pa bi zagotovo dosegel, če bi bil, kot je bilo sprva načrtovano, izveden na celjskem Starem gradu.

Vabljeni, da prisluhnete insertom koncerta v Celjskem domu, utrinke s koncerta pa si lahko ogledate v galeriji fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=559]

v/t/f: eH

polsi-pf-celje-klik