Koncert skupine Istranbul v Špitalu za pr'jatle (foto,video)


DSC08811V petek, 26. 12. 2014, je v gostilni Špital za pr’jatle potekal en izmed zanimivejših koncertov tega leta, koncert skupine Instranbul. Skupina, ki jo sestavlja kar devet mladih glasbenih ustvarjalcev je na hladen petkov večer v Špital privabila maso dobre glasbe željnih ljudi.

Istranbul je mnogoštevilna zasedba mladih glasbenikov, ki sicer sodelujejo z raznimi slovenskimi glasbenimi skupinami različnih zvrsti, ki jih kombinirajo in združujejo v tej pisani zasedbi. Izbirajo glasbo, ki predstavlja naše korenine, tako slovenske kot tuje, ter jo poustvarjajo na idejno svež in instrumentalno pisan način. Spajajo slovenske (istrske, prekmurske in druge) in tuje (turške, ruske, makedonske, portugalske, …) ljudske glasbene prvine, ki jih kombinirajo s sodobnimi izvajalskimi praksami in tako ustvarjajo  napeve, ki vas popeljejo daleč nazaj čez preteklost v sedanji trenutek, ki spominja na prihodnost.

Zasedba, ki jo sestavljajo Aleš Zorec,  Aljoša Struga, Jan Jarni, Jan Meznarič, Maja Bjelica, Miha Jejčič, Nuša Ofentavšek, Urška Forštnarič in Žiga Fabbro, je dodobra ogrela in razživela zbrano publiko. Ljudje so se zgrinjali v »koncertno« sobo, ob zabavnih ritmih poplesavali in navdušeno ploskali po koncu vsake skladbe.

DSC08821

Istranbul je poskrbel tudi za sodelovanje med glasbeniki in poslušalci ter tako pripravil skladbo, v katero so zmešali dobro poznane slovenske ljudske skladbe. Besedila slednjih, oštevilčena in natiskana na papir, so razdelili med ljudi in jim tekom izvajanja govorili pesmi, ki so jih morali zapeti. Tako smo bili priča prepletanju večih skladb, ki so se izvajale istočasno in se na koncu zlile v svojevrstno celoto.

Nedvomno svojevrsten koncert, ki je marsikomu popestril petkov večer in na domače police dodal nov CD izvrstne slovenske skupine.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=756]

Kristina Strašek

polsi-wellness-klik