Koncert Tango Fusion v Plesnem forumu Celje (foto, video)


DSCN7819 (Kopiraj)V petek zvečer je bilo v Plesnem forumu Celje še posebej vroče, saj so lahko obiskovalci prisluhnili zasedbi Tango Fusion – edini zasedbi v Sloveniji, ki ustvarja avtorske tango skladbe.

Melanholična senzibilnost avtorskih melodij izpod prstov harmonikarja Jureta Torija je kar sama klicala po žanrskih vzporednicah s tangom. S pomembno razliko in presežkom, ki se skriva v dejstvu, da je Jure predvsem “igral samega sebe” in sta njegovo glasbeno izvabljanje intimnih občutkov in izpovedna prepričljivost sami našli  glasbeno “formo v katero sta se odeli”- prefinjeno inačico tanga.

Tistega tanga, ki je v svojih navezavah sicer naslonjen bolj na tango tipico kot tango nuevo, pa na druge stilne variante v svoji srži pa prepoznaven kot avtorska izpeljanka skladatelja in instrumentalista Jureta Torija in kot tak popolnoma izviren, nov ter “drugačen”.

DSCN7824 (Kopiraj)

DSCN7807 (Kopiraj)V ta namen je nastala zasedba Tango Fusion, kjer je Jure Tori združil moči z violinistom Kurtom Bauerjem iz Avstrije, kitaristom Arielom Cubrio iz Kube in kontrabasistom Ewaldom Oberleitnerjem iz Avstrije.

Repertoar zasedbe je sestavljen iz popolnoma novih skladb, v “živo” sestavlja in razstavlja vse tisto kar krasi tango, od intimističnih in liričnih instrumentalnih nežnosti do vznesenosti latino žanrskih prijemov. Kako tovrstna glasbena fuzija deluje v praksi, preverite v spodnji fotogaleriji in video posnetku.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=939]

polovicka_celje_klik