Koncert Trio Terminus in onculu (video)


trio terminus in onculu 1Sredi tedna je v Celjskem domu potekal koncert komorne skupine Trio Terminus in onculu, študentov Akademije za glasbo v Ljubljani, ki delujejo pod mentorstvom prof. Tadeja Keniga. Trio združuje želja po odkrivanju novega repertoarja, izvajajo priredbe skladb, napisanih za pihalni trio.

Repertoar sredinega koncerta je obsegal skladbe Elliota Carterja, Mozarta, Ane Petrtovič, Jaquesa Iberta, Dariusa Mihauda, Tilna Lebarja in Georgesa Aurica. Trio Terminus in onculu, kar v prevodu pomeni “konec v začetku“, sestavljajo Astrid Kukovič (oboa), Ester Nives Škvorc (klarinet) in Tilen Lebar (saksofon). Delovati so pričeli leta 2012 v okviru Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Na prvi pogled nenavadna zasedba, ki pa preko nastopov želi različne barve inštrumentov približati običajni pihalni zasedbi, kjer vlogo fagota prevzame saksofon.

Trio Terminus in onculu: Astrid Kukovič, Ester Nives Škvorc in Tilen Lebar.
Trio Terminus in onculu: Astrid Kukovič, Ester Nives Škvorc in Tilen Lebar.

Tako potreba po ustvarjanju nove kot tudi poustvarjanje že obstoječe glasbe, je torej združila tri mlade glasbenike v enovito celoto. Njihov nastop in izvedbe so zagotovo sad odličnega dela in študija, ki se mu vsi trije člani še vedno posvečajo – oboistka Astrid Kukovič namreč obiskuje prvi letnik magistrskega študija oboe na Akademiji za glasbo pri prof. Mateju Šarcu, Tilen Lebar obiskuje tretji letnik saksofona pri prof. Matjažu Drevenšku, Ester Nives Škvorc obiskuje prvi letnik magistrskega študija klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu rednega profesorja Slavka Goričarja.

trio terminus in onculu 3

Trio je zagotovo navdušil ljubitelje pihalnih zasedb in tovrstne glasbe. Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete utrinku sredinega koncerta v Celjskem domu.

Seveda pa že kmalu sledi naslednji in obenem zadnji koncert GM oder sezone 2013/2014 in sicer 9. aprila, ob 19:30, v Celjskem domu, ko boste lahko prisluhnili Trobilnemu kvintetu Contrast.

v/t/f: eH