Koncert Ansambel Bisernica iz Republike Srbske v Celju (foto in video)


Minuli konec tedna je v Celjskem domu nastopil veliki narodni orkester RTV Bijeljina iz Republike Srbske, Ansambel Bisernica, katerega člane združuje ljubezen do tradicionalne ljudske glasbe Balkana. V dve uri trajajočem koncertu so obiskovalce popeljali po glasbeni zakladnici balkanskih držav.

Ansambel Bisernica je bil ustanovljen leta 2008, vse od ustanovitve se je število članov večalo. Trenutno ga sestavlja 15 mladih ambicioznih, šolanih in izkušenih glasbenikov, ki so se predstavili v številnih državah Evrope: Italiji, Turčiji, Grčiji, Nemčiji, Švedski, Švici, Bolgariji in seveda tudi v Sloveniji.

Njihovo poslanstvo je širiti in ohranjati staro ljudsko glasbo s področja Srbije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Romunije, Madžarske, Makedonije idr., z doslednim upoštevanjem slogovnih značilnosti. K sodelovanju so pritegnili številne že pozabljene glasbene osebe, ki so zaznamovale ljudsko glasbo nekdanje Jugoslavije, kot npr: Radojko in Tineta Živković, Vlastimira Pavlović Carevca, Radeta Jašarevića, Mijo Krnjevac, Dobrivoja Tokovic, Petra Tanasijevića, Jordana Nikolić in druge.

Obiskovalci so uživali v glasbenem repertoarju Ansambla Bisernica.

Ansambel Bisernica se lahko pohvali tudi s studijskim albumom, ki so ga posneli leta 2010 kot poklon mestu Bijeljina in njegovim kulturnim biserom.

Obiskovalce je pozdravil organizator koncerta Stevan Đorđević, ki se je zahvalil vsem, ki so mu stali ob strani pri organizaciji koncerta. Publiko je pozdravil tudi vodja ansambla in glasbenega aranžmaja Stanko Žarić, ki se je zahvalil za topel sprejem in predstavil zasedbo ansambla. Na odru so se zvrstili odlični vokalisti: Milan Stojčinović, Gina Mikolić, Siniša Kajmaković in Marija Mara Jovičić.

Vsekakor lahko zaključimo, da je Celje zopet gostilo odlično glasbeno kulturno-umetniško poslastico, Ansambel Bisernica, ki ohranja glasbeno tradicijo in zapuščino držav nekdanje Jugoslavije in držav ostalega Balkana. V bogatem glasbenem repertoarju, ki so ga pripravili za koncert v Celjskem domu, so uživali prav vsi obiskovalci, ki so s ploskanjem in pozibavanjem koncert pospremili od prve, pa vse do zadnje pesmi.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo zajeli nekaj utrinkov koncerta Ansambla Bisernica, ogledate pa si lahko tudi spodnjo galerijo fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=377]

v/t/f: Egon Horvat