“Kregarjev” MNZC z novimi projekti in znova z rekordnim obiskom


V Muzeju novejše zgodovine Celje, ki mu direktoruje dr. Tonček Kregar, so potegnili črto pod preteklo leto in napovedali aktivnosti v letu 2018.

Zabavna matematika
Zabavna matematika je igro številk prikazala s precej bolj zanimive strani, kot je to ponavadi primer v šolskem okolju

V zadnjem času je veliko zanimanje zbudila razstava Zabavna matematika, ki je svoja vrata zaprla ravno na današnji dan, ko je svoj 23. rojstni dan praznovala maskota Herman Lisjak. Največ odmeva je v prejšnjem letu požela razstava Jeans generacija, ki je govorila o celjski popularni kulturi od kavbojk do mobitela, v knežjem mestu pa so se na to temo odvili številni drugi dogodki.

Med bolj izpostavljenimi dogodki je bila še razstava fotografij Vinka Skaleta: Korenine, kakor tudi razstava Celje za Celje z več kot sto grafikami knežjega mesta. V Pelikanovem ateljeju so 40. obletnico avtorjeve smrti obeležili z razstavo Promenada. Ob koncu prejšnjega leta je pozornost veljala 90-letnici prihoda založbe Mohorjeva družba v Celje.

Razstava Jeans generacija je postregla tudi z zanimivimi majicami, po katerih je bilo lepo povpraševanje
Razstava Jeans generacija je postregla tudi z zanimivimi majicami po katerih je bilo v prenovljeni muzejski trgovini lepo povpraševanje

V samih muzejskih prostorih so se lani razveselili dobrih 28 tisoč obiskovalcev, kar je za tisoč več kot v letu pred tem. Največ se jih je zglasilo na kulturni praznik in muzejsko noč, ko jih je bilo 1.600 oz. 1.300.

Zaprli so eno pomembnejših poglavij, in sicer odkup zadnjega kontingenta premične dediščine Josipa Pelikana v vrednosti 5.000 €, ki so jih v ta namen prejeli od Ministrstva za kulturo. V prihodnje si v sodelovanju z Mestno občino Celje želijo odkupiti Pelikanovo hišo, ki bi skupaj z obstoječim fotografskim ateljejem, ki je postal zanimiv tudi zaradi omogočanja namenskega slikanja v starem slobu, tvoril še večji potencial.

Ministrstvo za kulturo je kljub odličnim ocenam muzeju za letos namenilo za 22 tisočakov manj sredstev, a je na srečo na pomoč priskočila MOC, ki je dvignila financiranje, prav tako pa si v MNZC več obetajo od lastnih prihodkov. Muzealci ohranjajo tudi večje partnerje s področja gospodarstva. V letu 2018 tako skupno računajo na 677 tisočakov prihodkov.

V tem mesecu bodo v sklopu 100-letnice konca prve svetovne vojne odprli razstavo Darje Jan: Buči morje adrijansko – Slovenski Primorci na Celjskem. Kasneje bo sledila še razstava o borcu za severeno mejo, Šentjurčanu Franju Malgaju, ob kateri bo izdan tudi strip za katerega scenarij piše Marijan Pušavec.

V okviru stalnih postavitev Živeti v Celju bodo muzealci pod taktirko Sebastjana Webra predstavili film o zlatarski obrti. V lanskem letu jim sicer uspelo zamenjati vseh 78 legend, ki sestavljajo zanimiv prikaz nekdanjih poklicev.

V okviru otroškega muzeja Hermanov brlog bo od 11. aprila na ogled nova avtorska razstava Zemlja pleše. V zadnjem letu so za obiskovalce uredili tudi prilagoditve, ki omogočajo enakopravnejše doživetje tudi za slepe in slabovidne obiskovalce.

Nekatere kavarniške je moderiral tudi direktor, dr. Tonček Kregar
Nekatere kavarniške je moderiral tudi sam direktor, dr. Tonček Kregar

MNZC je v lanskem letu izpeljal kar 22 kavarniških večerov z različnimi aktualnimi tematikami, ki so bili odlično obiskani, in z njimi pridobil širši sloves. Žal vse bolj prazne izložbe v mestnem središču sodelavci MNZC ponekod polnijo kot odprte depoje. Tako so lani v nekdanji založbi Obzorja odprli četrtega.

Prav tako so prenovili spominsko sobo ukradenih otrok na I. osnovni šoli v Celju,

Tako lani kot tudi letos so v načrtu gostovanja razstav po vseh regiji in tudi širše, rezultate pa kažejo tudi sodelovanja z različnimni domačimi institucijami. V povojih je tudi projekt skupnih vstopnic za celjske muzeje oz. točke interesa, v tem trentuku pa so v teku različna usklajevanja.

bR

zarja-polsi-klik