KUD Zarja navdušuje z Matozovo otroško pravljico “Koliko je ura?”


Konec prvega prvega tedna v januarju smo se udeležili ponovitve otroške pravljice “Koliko je ura?”, ki so jo pripravili člani KUD Zarja. Repriza je bila v kulturnem domu KUD Zarja v Trnovljah pred sicer maloštevilnim občinstvom.

KUD Zarja, danes vodilno amatersko gledališče v Celju s stalnim delovanjem, se ponaša z več kot sedemdesetletnim umetniškim ustvarjanjem. Čisti začetki društva segajo v čas pred prvo svetovno vojno, ko so v Trnovljah gledališke igre pripravljali pod kozolci. Po končani vojni je med drugim delovala tudi godba na pihala, gledališka tradicija se je nadaljevala, prirejali so številne ljudske igre. Največji premik je zaznati v drugi polovici prejšnjega stoletja, ko je gledališko ustvarjanje pod taktirko amaterskega režiserja Štefana Žvižeja pričelo temeljiti na sodobnem, ustvarjalnem principu.

Vse do danes se je KUD Zarja razvijalo skozi prizmo družbeno angažiranega, izpovednega gledališča, ki so ga v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja nadgradili z izgradnjo novega, sodobno opremljenega kulturnega doma. Pohvalijo se lahko s številnimi gostovanji po vsej Sloveniji in v tujini, njihovo delo je bilo večkrat nagrajeno z nagradami in nominacijami.

Mladi igralci in igralke so se odlično znašli v vlogah živali.

V obdobju zadnjih let je KUD Zarja pričelo intenzivno sodelovanje s celjsko Območno izpostavo JSKD pri izvedbi gledališkega izobraževanja in poletnih gledaliških projektov, kot rezultat tovrstnega izobraževanja in številne programe, ki jih je društvo izvedlo za potrebe Krajevne skupnosti Trnovlje. V ta namen deluje tudi posebni Odbor za prireditve. Prireditve za potrebe kraja so ob Slovenskem kulturnem prazniku, pustne prireditve za najmlajše, decembrska prireditev za otroke, s prihodom Božička ali Dedka Mraza, prireditev ob dnevu žena in materinskem dnevu in občasne druge prireditve v našem kulturnem domu.

Otroška pravljica Zdenka Matoza “Koliko je ura?” je zgodba o Petelinu, ki ima le eno, a to zelo pomembno nalogo, da Mirni Dol vsako jutri prebudi s svojim petjem. Zadeva se zaplete, ko župan Volk kupi uro in petelin ostane brez službe. Odpravi se v svet, z namenom poiskati si novo zaposlitev, a žal nima sreče, saj je petje edino, kar zna in resnično obvlada. V Mirnem Dolu kaj kmalu ugotovijo, da brez Petelina čas ne deluje, kot bi moral. Jutranjega petelinjega petja, naravne ure, namreč ne more nadomestiti nobena ura.

Igra, ki jo je na oder postavila režiserka Cvetka Jovan Jekl, se nanaša na precej aktualno tematiko, saj otroke in starejše opominja, da narave ne moremo prelisičiti ali prilagoditi po svojih željah.Vse pohvale gredo režiserki in celotni ekipi, ki je poskrbela za odrsko postavitev, ne smemo pa pozabiti igralske zasedbe, ki se je odlično znašla v vlogah številnih živali in odrskega duha.

Reprizo odlične otroške pravljice si lahko ogledate še v petek, 13. januarja ob 18h.

t/f: Egon Horvat