Kulturni galop z igralcem in šansonjerom Brankom Završanom (foto in video)


Martinova sobota je Centru konjeniškega športa Celje minila v znamenju šansonov. Slovenski igralec, režiser in šansonjer Branko Završan je z interpretacijo šansonov Jacquesa Brela, z gledališko-glasbeno monodramo za pojočega igralca in tri glasbenike, obiskovalce kulturnega galopa popolnoma očaral.

Eden kompleksnejših ustvarjalcev v slovenskem prostoru, igralec in režiser Branko Završan, je na odrskih deskah in filmih ustvaril zavidljivo število kakovostnih in neprezrtih vlog, kar zgovorno pričajo številne prejete nagrade (cannska zlata palma, beneški lev, berlinski medved,…). Kljub temu, da se primarno posveča gledališču, v katerem predvsem vešče in vztrajno izostruje pomen odrskega giba in igralskih slogov v našem prostoru, kot pedagog že vrsto let predaja izkušnje in znanje novim generacijam na seminarjih, alternativnih gledaliških šolah in na ljubljanski AGRFT.

Ljubezen do gledaliških odrov se med drugim zrcali v številnih koreografijah in oblikovanju giba v različnih predstavah, tudi v samostojnih režijah ter avtorskih predstavah fizičnega gledališča, kjer se njegovo pretanjeno dojemanje sveta v samosvoji prepoznavni poetiki najsvobodneje izraža. Slednje je še enkrat več dokazal na sobotnem kulturnem galopu. Izvrstni interpret je Brelove šansone tudi prevedel in prelil v sedanjost, kar je v kombinaciji z glasbeniki Golobom, Levačićem in Rakovcem pravi recept, da poslušalcu posebno doživetje tega belgijsko-francoskega skladatelja, pevca, pesnika in igralca. Ovekovečil jih je na zgoščenki, ki nosi naslov Senca tvojga psa.

Jacques Brel, ki je ustvarjal v 20. stoletju, je najbolj prepoznaven kot sugestivni poet – poslušalcu preko zgodb vzbuja pristno doživljanje življenja z izkušnjami in doživetji. Slednje je na najboljši možni način pričaral Branko Završan, ki je šestnajst Brelovih šansonov prevedel in jih odlično interpretiral. Na način, ki poslušalce navdihne s silovitostjo in presunljivostjo, pa tudi nujno potrebno duhovitostjo. Kljub dejstvu, da gre v prvi vrsti za igralca in ne pevca, je Završan vsekakor eden najzanimivejših gledališko-glasbenih ustvarjalcev zadnjih let.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, kjer lahko prisluhnete insertom interpretacije Brelovih šansonov. Seveda pa smo pripravili tudi galerijo fotografij, posnetih na koncertu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=459]

Centru konjeniškega športa Celje pa se ponovno obeta dogodek svetovnega formata. Med 22. in 24. novembrom bo namreč gostil svetovni pokal v preskakovanju ovir. Več o tekmovanu si preberite na povezavi pod novico, na našem portalu Polovička.si pa si lahko vstopnice za finalni dan zagotovite po polovični ceni! Za naročilo kliknite tukaj.

eH