Kulturni maraton I. gimnazije v Celju 2014 (foto in video)


kulturni maraton 1Minuli teden so na I. gimnaziji v Celju znova obeležili teden kulture, Kulturni maraton, ki ga tradicionalno pripravljajo že več desetletij. Letos je Kulturni maraton, ki je zajemal kar 23 dogodkov in delavnic, potekal od ponedeljka, 3. februarja, do peka, 5. februarja.

V Okviru omenjenega maratona so so lahko dijaki že v ponedeljek in torek prisluhnili koncertu gimnazijskega pevskega zbora. V sredo in četrtek so si dijaki 3. in 4. letnika ogledali premiero in ponovitve Grumovega Dogodka v mestu Gogi, ki so ga pripravili člani Fedrinega gledališča. Premiere smo se udeležili tudi mi, utrinke si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij. V petek pa so si dijaki I. gimnazije Celje sami izbrali, katerih kulturnih dogodkov oziroma delavnic so se udeležili.

Namen Kulturnega maratona na I. gimnaziji Celje je obeležitev slovenskega kulturnega praznika ter ponuditi priložnost dijakom, da pokažejo, kakšne nadarjenosti in spodobnosti imajo. Zaradi ekstremnih vremenskih razmer in posledično odpadlega pouka so sprva predvideni ponedeljkov koncert Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije Celje prestavili na torek. V sredo in četrtek se je odvila premiera in kar tri ponovitve Grumovega Dogodka v mestu Gogi – predstavo so pripravili člani Fedrinega gledališča I. gimnazije v Celju po taktirko režiserja Luke Marcena in mentorice Klare Pavšer Stropnik, prof.

Premierna uprizoritev Grumovega Dogodka v mestu Gogi je navdušila dijake in profesorje I. gimnazije v Celju.
Premierna uprizoritev Grumovega Dogodka v mestu Gogi je navdušila dijake in profesorje I. gimnazije v Celju.

Pestra paleta kulturnih dogodkov in delavnic pa se je odvila v petek, dan pred slovenskim kulturnim praznikom. Dijaki so sodelovali pri poslikavi hodnika v kleti, stop-motion animaciji, fotografski delavnici, likovno-fizikalni delavnici. Letošnje Fedrovanje je bilo v znamenju srečanja mladih literatov in pogovoru s pesnico in pisateljico Video Mokrin Pauer, na dogodek pa so bili povabljeni tudi dijaki Slovenske gimnazije v Celovcu. Kulturni praznik pa so na I. gimnaziji v Celju posebej obeležili z branjem Prešernovih pesmi v slovenščini, angleščini, nemščini, francoščini, španščini in ruščini.

Dijaki so si v petek ogledali tudi kratki film Razbiti spomini (2011/2012) in kratek film v angleščini Our Hometown, se udeležili delavnice ob 10-letnici članstva Republike Slovenije v Evropski uniji, sodelovali pri debati debatnega krožka, učni uri latinščine, delavnici orientalskega plesa, likovni delavnici, arhitekturni delavnici in si ogledali muzikal v angleščini Shine. Ob zaključki letošnjega Kulturnega maratona pa se je odvil koncert šolskega Big banda in VS Chillax ter delavnica hip hopa.

kulturni maraton 3

Pred kamero smo povabili koordinatorico dogodkov in delavnic Juano Robido, prof., ki nam je zaupala nekaj podrobnosti v zvezi z letošnjim Kulturnim maratonom, prisluhnete pa lahko tudi izjavam režiserja predstave Dogodek v mestu Gogi Luki Marcenu, mentorici, dramaturginji in lektorici Klari Pavšer Stropnik, prof. in ravnatelju I. gimnazije v Celju dr. Antonu Šepetavcu.

Vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na sredini premieri predstave Dogodek v mestu Gogi.

[simpleviewer width=100% height=700 id=507]

v/t/f: eH

plesni_tecaj_po_izbiri