Kulturni maraton I. gimnazije v Celju 2016 (foto, video)


Primičeva Julija
Primičeva Julija

V petek dopoldne je na I. gimnaziji v Celju potekal  kulturni maraton, tradicionalna kulturna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Pripravili so enaindvajset kulturnih dogodkov in delavnic, kjer se je prepletalo znanje in izkustvo sedanjih ter nekdanjih dijakov.

Različni kulturni dogodki in delavnice v počastitev slovenskega kulturnega praznika so na I. gimnaziji v Celju potekali v petek od 8. do 13. ure. Ob 400. obletnici Shakespearjeve smrti so se dijaki sprehodili skozi sonetistove stihe, istočasno pa sta potekala še Fedrovanje in delavnica Moodboard.

V šolske klopi se je vrnil tudi nekdanji dijak Svit Pintar, ki je za dijake izvedel fotografsko delavnico, istočasno pa je potekal tudi Kajuh Press in foto-video krožek. Dogodek, ki spada v okvir Prešernovanja v Celju, je seveda prišel preverit sam France Prešeren, ki se je z roko v roki s svojo Julijo sprehajal po hodnikih I. gimnazije in poskrbel za to, da so se mimoidoči tudi okrepčali.

Arhitekturna delavnica
Arhitekturna delavnica
Fotografska delavnica
Fotografska delavnica

Ob 9. uri se je pričeli komedija An Ideal Husband v angleškem jeziku v izvedbi Oskarjevega gledališča I. gimnazije v Celju. Po hodnikih šole pa je odmevala tudi francoščina, saj je potekala delavnica Une bulle de France à Celje. Nekdanji dijak Gregor Černelč je za dijake izvedel arhitekturno delavnico, ki je morda marsikoga inspirirala za študijsko pot.

Uro kasneje so si lahko obiskovalci ogledali kratki igrani film z naslovom Razbiti spomini, ki je nastal v šolskem letu 2011/2012 v okviru filmskega krožka pod vodstvom Marka Radosavljevića. V Plesnem forumu smo si medtem lahko ogledali delavnico sodobnega plesa, ki jo je vodila Lia Hofman, dijakinja 4. letnika. Obiskali smo tudi delavnico risanja portretov, ki je potekala pod okriljem Francisca Tomsicha. V šolske klopi se je za eno dopoldne vrnila tudi nekdanja dijakinja Pia Klančar, študentka ALUO v Ljubljani, ki je z dijaki izvajala fotografski eksperiment. V vmesnem času pa so likovniki I. gimnazije postavili in odprli razstavo, kjer je lahko vsakdo izrazil svojo umetniško plat.

Delavnica sodobnega plesa
Delavnica sodobnega plesa
Delavnica risanja portretov
Delavnica risanja portretov
Komedija An Ideal Husband
Komedija An Ideal Husband

Ob 11. uri smo lahko obiskali drugi del Fedrovanja in delavnice Moodboard, v mali telovadnici pa je medtem potekal koncert zasedbe Rdeči alarm, katere člani so dijaki I. gimnazije.

Glasbeno dogajanje se je uro kasneje še dodatno stopnjevalo, saj smo se lahko udeležili koncerta Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije v Celju, zbora z izredno bogato tradicijo in izredno svetlo prihodnostjo, ki jo ustvarjajo dijaki sami. V Glasbeni šoli Celje je medtem potekal koncert, na katerem so lahko dijakinje predstavile svoje avtorske skladbe. Vanesa Centrih, dijakinja 4. letnika, je ob 12. uri organizirala še delavnico hip hopa, istočasno pa je špansko gledališče I. gimnazije v Celju izvedlo še gledališko predstavo v španščini po motivih bratov Grimm.

 Dijaki in vodstvo I. gimnazije v Celju so tako zopet dokazali, da je kulturni utrip na njihovi šoli še kako živ, prav tako pa velja omeniti tudi sodelovanje med nekdanjimi in sedanjimi dijaki. Upamo, da je dogodek navdihnil čim več mladih in prispeval tudi k večji kulturni prepoznavnosti Knežjega mesta. Nekaj dogodkov v okviru kulturnega maratona smo se udeležili tudi mi in posneli bogato fotogalerijo ter video prispevek. Vabljeni k ogledu, ne zamudite pa še ostalih prireditev, ki jih bo v Celje popeljala prireditev Prešernovanje 2016.

[simpleviewer width=100% height=700 id=934]

bassless-polsi-klik