Kulturni praznik počastili v Narodnem domu v Celju (foto in video)


kulturni praznik celje 1V četrtek zvečer je v Narodnem domu potekala osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri je kot slavnostni govornik spregovoril dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje. Slovesnost sta pripravila Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje.

V pestrem kulturno-glasbenem programu, ki ga je povezoval dijak I. gimnazije v Celju Luka Marcen, so sodelovali glasbeniki Mladinskega pihalnega orkestra pod vodstvom dirigenta Bernarda Belina ter solisti Glasbene šole Celje – sopranistki Maša Malgaj in Mojca Žerjav ter baritonist Tilen Naraks ob klavirski spremljavi mag. Primoža Mavriča.

Prisotne je nagovoril dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje, ki je med drugim podal odlično primerjavo kulture z aktualnim svetovnim dogodkom, olimpijskimi igrami v Sočiju: “Dejstvo je, da je vrhunski, olimpijski šport, ki se izpostavlja kot ideal, slab model za dejavnost v kulturi. Metoda vrhunskega športa je usmerjena v doseganje rezultata za vsako ceno in se v življenju slehernika ne more izkazati za najboljšo. Za zlato medaljo je prostor le za enega. Kultura, ne le tista s strani zavodov ali posameznih ustvarjalcev, pa mora biti dostopna vsem.”…

kulturni praznik celje 2
dr. Borut Batagelj je bil slavnostni govornik na osrednji slovesnosti ob kulturnem prazniku

Prireditev je minila tudi v znamenju recitalov. Luka Marcen je prisotnim predstavil znamenita Prešernove dela Kam, Gazele, Dekletam, Zapuščena, izsek Povodnega moža in Pevcu. Glasbeniki Mladinskega pihalnega orkestra in solisti pa so se predstavili z bogatim glasbenim programom, ki je obsegal skladbe Mozarta, Firšta, Gerbiča, rapsodijo E. Glavnika ter priredbi Privška in Glavnika.

kulturni praznik celje 3

V spodnjem video posnetki lahko prisluhnete celotnemu nagovoru slavnostnega govornika dr. Boruta Batagelja, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke z osrednje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v Celju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=508]

v/t/f: eH

plesni_tecaj_po_izbiri