Kulturo ljudstvu! 100 let Kulturnega društva Svoboda Celje (foto, video)


Kulturo ljudstvu! 100 let kulturnega društva Svoboda Celje je naslov razstave, ki jo je odprl Muzej novejše zgodovine Celje je na Ta veseli dan kulture, 3. decembra.

Muzej novejše zgodovine Celje je na Ta veseli dan kulture, 3. decembra 2019, ob 18. uri odprl razstave Kulturo ljudstvu! 100 let kulturnega društva Svoboda Celje. V kulturnem programu je sodeloval Satchmo dixie band — Celjski dixieland ansambel, nekdanja sekcija društva Svoboda.

kulturo_ljudstvu_v_mnzc_00
Kulturo ljudstvu! 100 let kulturnega društva Svoboda Celje. Foto: DejC

Razstava bo na ogled do konca marca 2020.

Kulturo ljudstvu! 100 let kulturnega društva Svoboda Celje

Ob zgodovinskih listinah vseh 100 let delovanja in arhivskih gradivih je na ogled postavljena tudi razstava likovnih del ter keramičnih izdelkov članov Kulturnega prosvetnega društva Svoboda Celje.

Kulturno prosvetno društvo Svoboda Celje

Leta 1919 je bilo v Celju ustanovljeno društvo Naprej, ki se je leta 1927 preimenovalo v Delavsko prosvetno društvo Svoboda Celje. Prva dejavnost društva je bil moški pevski zbor, leta 1925 se je društvu priključila tamburaška sekcija. Skozi leta se je društvo razširilo še na druga področja kulture. Širši slovenski javnosti je verjetno njegov najbolj znan del New Swing Kvartet, ustanovljen leta 1972. Društvo s svojim delovanjem stremi k ohranitvi in razvoju ljubiteljske kulture v Celju in njegovi okolici.

Tomaž Milač, predsednik KPD Svoboda Celje:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski