Kunigunda zapečatena do leta 2012


V soboto se je v Velenju končal že 14. festival mladih kultur Kunigunda. Organizatorji so obljubljali veliko dobre glasbe, alternativne kulture, gledališkega ustvarjanja in zabave za vsakogar. Napovedi so se uresničili – več kot 8500 zadovoljnih obiskovalcev, kot ocenjujejo število organizatorji, je preseglo njihova pričakovanja. Eno mesto, devet dni, neskončno dobre energije in kvalitetne alternative.

Za udarno glasbeno odprtje letošnjega festivala je  poskrbel Kiril Džajkovski. Kljub dežnim kapljam so velenjske križanke norele v afro-karibskih ritmih in balkanskem melosu.  Na festivalu je gostovalo kar nekaj uličnih predstav, odkrili so prvo geodezično kupolo v Velenju, pografitirali staro klasirnico premoga, ki je tako največji grafit v Sloveniji, najmlajši udeleženci Kunigunde pa so pripravili otroški muzical Plesno poletje. Vsak večer so postregli z dobro glasbo. Na velikem odru pred eMCe placem so gostili različne slovenske izvajalce in skupine, postregli so ljubiteljem rocka, hip hopa, rapa, skaja, punka in reaggeja. Verjetno eden najbolj zanimivih koncert pa je bil spektakel brazilskega one-man-banda O Lendario Chucrobillyman.

Kunigundo sta za leto dni pregnali skupini Noctiferia in Negligence. Negligence so z divjimi kitarskimi riffi pognala množico v zrak, kljub mrzlemu vetru pred eMCe placem. Po krajšem predahu pa je nastopila še Noctiferia s še nekoliko tršimi ritmi. Vmes je zbrane na zaključnem koncertu letošnjega festivala pozdravil dež, ki pa ni pokvaril vzdušja, ravno nasprotno – letošnja Kunigunda se je začela in končala z dežnimi kapljami. Obiskovalcev pa to ni zmotilo, da ne bi uživali v glasbi, ki so jo prišli poslušat. Tako je sklepna prireditev festivala minila tako, kot se za Kunigundo spodobi.

Organizatorji so z izvedbo festivala kot tudi z odzivom obiskovalec zelo zadovoljni in se že pripravljajo na naslednje leto – na 15. festival mladih kultur, ko bo Kunigunda ambasador mladinskega dogajanja na področju alternativne kulture v EPK.

t, f: N. S. N.