Lavo kot nekdanji dijaki obiskali uveljavljeni piski in pisec


Ne zgodi se prav pogosto, da se po več kot desetletju zberejo na svoji srednji šoli trije mladi v slovenskem prostoru in tudi izven njega že uveljavljeni literarni ustvarjalci, ki so se nekoč srečevali na šolskih hodnikih ter pisali svoje prve pesmi.

Konec prejšnjega meseca so Gimnazijo Lava obiskali nekdanji gimnazijki Katja Gorečan, pesnica in pisateljica, ter Anja Radaljac, pisateljica, kritičarka, prevajalka, in Muanis Sinanović, nekoč dijak Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, danes pa pesnik, pisatelj, esejist ter kritik.

V enournem pogovoru v nabito polni šolski knjižnici je potekal pogovor, ki so ga vodile dijakinji Sara Jug in Zala Gorjak ter dr. Breda Marušič. Pogovarjali se niso le o literaturi, čeprav so bile izpostavljene glavne teme in jezikovne značilnosti (ekologija, večkulturnost, spolno nevtralni jezik, sleng v literaturi, spontani splav …), ampak so gostje pripovedovali o doživljanju mesta Celje, o ustvarjalnih postopkih, o spominih na srednješolsko obdobje, o vlogi učitelja/mentorja pri mladem človeku, o življenjski strasti, ki jo je izpostavila avtorica romana Punčica Anja; o tem, kako postaneš kritik, kot je postal Muanis in za svoje delo prejel Stritarjevo nagrado, in o izgubi – otroka, sluha ali česa drugega –, o čemer je pisala Katja v romanu Materinska knjižica.

Dijaki in profesorji so z zanimanjem prisluhnili živemu in spontanemu pogovoru gostov, zagotovo pa je koga od njih zamikalo, da bi katerega od romanov ali pesniških zbirk tudi prebral. In ker se je literarni pogovor odvijal tik pred začetkom zimskih počitnic, je več možnosti, da se odločitev za branje leposlovja udejanji.

*vir slik: GL