Majski Kulturni galop z Nino Strnad (foto in video)


Minulo soboto se je na odru Centra konjeniškega športa Celje predstavila odlična jazz pevka Nina Strnad, ki je nastopila ob spremljavi celjskega saksofonista Jake Kopača in pianista Blaža Jurjevčiča. Majski Kulturni galop je že tradicionalna napoved bližajočega se tradicionalnega mednarodnega jazz festivala DŽJEZZ, ki bo letos potekal med 5. in 7. junijem.

Nina Strnad je nedvomno ena najbolj znanih in prepoznavnih slovenskih pevk, ki se močno uveljavlja na mednarodni jazz sceni. Kot redna gostja velikih evropskih in ameriških festivalov nastopa z največjimi imeni te glasbene zvrsti. Po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je obiskovala oddelek za jazz in zabavno glasbo pod mentorstvom Nade Žgur, se je šolala na prestižni ameriški fakulteti New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku. V dosedanji glasbeni karieri se je preizkusila v petju številnih glasbenih zvrsti, kar jo je izoblikovalo v eno najbolj obetavnih slovenskih jazz vokalistk.

Strnadova je navdušila številne obiskovalce Kulturnega galopa.

Nina je med drugim prejemnica priznanja za najboljšo solistko 4. Državnega srečanja big bandov in plesnih orkestrov leta 2009. V istem letu je z Big bandom DOM v živo posnela ploščo »Moj Piran« z jazz standardi. Leto kasneje je v Evropskem jazz orkestru zastopala Slovenijo in z njim nastopala na Danskem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, v Nemčiji in Avstriji. Leta 2012 je na olimpijskem festivalu BT River of Music v Londonu zastopala Slovenijo. Z različnimi projekti trenutno nastopa v Sloveniji in tujini.

Za celjski koncert je Nina pripravila pester izbor jazz standardov, zimzelenih popevk in avtorske glasbe. Napolnjen prireditven prostor CKŠC je dokaz o priljubljenosti te jazz pevke, ki s koncertom nikogar ni pustila ravnodušnega. K temu sta zagotovo pripomogla odlična in izkušena spremljevalna glasbenika, saksofonist Jaka Kopač, ki je tudi programski direktor omenjenega prihajajočega jazz festivala Džjezz 2013 in eden najvidnejših slovenskih jazz pianistov Blaž Jurjevčič, ki deluje kot pianist v Big Bandu RTV Slovenija.

Na koncertu smo bili prisotni tudi mi in za vas pripravili nekaj video utrinkov, ki si jih lahko ogledate v spodnjem video posnetku. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=387]

v/t/f: eH