Mali princ pripotoval v Osrednjo knjižnico Celje (foto, video)


V Osrednji knjižnici Celje so, ob 75-ti obletnici mistične smrti pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja, odprli razstavo Mali princ.

V ponedeljek, 23. septembra, so v Študijski čitalnici, učenci II. Osnovna šola Rogaška Slatina (pod mentorstvom Matejke Tirgušek), dijaki Prve gimnazije v Celju ter avtorica razstave in zbirateljica knjig Jožica Nuč, odprli razstavo Mali princ.

Avtoričina zbirka obsega 117 različnih izvodov Malega princa, ki bodo, skupaj z izdelki otrok II. OŠ Rogaška Slatina, v knjižnici na ogled do 18. oktobra.

mali_princ_00
Mali princ prišel v Osrednjo knjižnico Celje. Foto: DejC

O zbirki Jožice Nuč

Zbirateljica Jožica Nuč, profesorica angleščine na II. OŠ Rogaška Slatina, je svojima učencema odgovarjala na vprašanja. Med drugim smo izvedeli, da je knjiga Mali princ seveda njena najljubša. Pred petnajstimi leti je prvič kupila angleško verzijo, njena zbirka pa trenutno šteje 117 knjig različnih jezikov in narečij. Trenutno ima največ srbskih in ameriških. Knjige kupuje, si jih pa tudi izmenja z drugimi zbiralci. V Sloveniji ima večjo zbirko le gospod iz Jesenic, ki ima v svoji zbirki 1500 različnih izvodov.

Odlomke knjige Mali princ smo slišali v šestih jezikih

Za uvod smo poslušali interpretacijo Matejke Tirgušek, učiteljica slovenščine na II. Osnovna šola Rogaška Slatina. Nato smo prisluhnili Feyzi Nur Šahinli v turškem jeziku. Valeriya Koval je brala v ukrajinščini, odlomek Malega princa v mandarinščini (kitajska jezikovna skupina) je prebrala Monica Liu. Sledila je španščina v izvedbi Davida Mosquere. Čeprav je delo nastalo med pisateljevim bivanjem v Ameriki leta 1943, je bilo napisano v avtorjevem maternem jeziku, v francoščini. Kako besedilo zveni v izvirniku, nam je približala Mary Ellen Ramasimanana, profesorica francoščine, zaposlena kot naravna govorka na več šolah na Štajerskem, tudi na Prvi gimnaziji v Celju.

Polonca Bajc Napret, predstavnica za stike z javnostmi in prireditve v Osrednji knjižnici Celje, je poskrbela za postavitev razstave. Na otvoritev je prišla tudi Marie-Laure Canteloube, atašejka za sodelovanje na področju francoskega jezika s Francoskega inštituta.

Prepoznate vseh šest jezikov na posnetku?

Del nastopa učencev II. OŠ Rogaška Slatina in dijakov Prve gimnazije v Celju:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski