Malteški pozdrav poletju na Polzeli 2013 (foto)


Na polzelskem gradu Komenda se je odvil tradicionalni Malteški pozdrav poletju. Gre za eno osrednjih poletnih prireditev na Polzeli, ki vsako leto na grad privabi množico obiskovalcev. Ti so si letos ogledali, kako so se v srednjem veku ljudje umivali, kaj so jedli, kakšno glasbo so poslušali in kako so se zabavali.

Prireditev je organiziral tamkajšnji Zavod za kulturo, turizem in šport Polzela, ki se je znova zelo potrudil z izbiro nastopajočih.

Obiskovalci so v lepem in toplem vremenu z veseljem posedeli na grajskem dvorišču in spremljali učenje mečevanja, nastop srednjeveške glasbene skupine in čarodeja, se nasmejali ob prikazu povsem vsakdanjega opravila – umivanja – na srednjeveški način ter se popeljali s kočijo.

Malteški red je sicer četrti najstarejši cerkveni red. Ustanovili so ga že pred letom 1099 v Jeruzalemu. Njegov namen je bil pomagati romarjem, bolnim in ubogim. Malteški vitezi naj bi po nekaterih navedbah na Polzelo prišli leta 1256.  Red še vedno obstaja in ima nekaj več kot 1200 članov.

T&F: ŠKumer