Mathematical jazz Urbana Ulrycha navdušil publiko (foto,video)


Pretekli petek, 5. 9. 2014, se je v dvorani Glasbene šole Celje odvijal poslovilni koncert pianista Urbana Ulrycha z gosti. Matematični jazz, kot ga je poimenoval Urban, je privabil množico poslušalcev in požel bučne aplavze.

DSC07177Urban Ulrych je med Celjani poznan kot en izmed vodilnih mladih glasbenikov. S svojo interpretacijo glasbe občinstva nikoli ne pusti ravnodušnega in tudi tokrat ni bilo nič drugače.

V dvorani se je trlo poslušalcev, med katerimi so nekateri zavoljo glasbe tudi stali.

Urbanu so mnogi lahko prisluhnili že v najrazličnejših skupinah. Sodeloval je tako v manjših duetih in jazz triih kot tudi večjih pop in funky bandih, big bandih ter revijalnih orkestrih. “Igral sem že vse od klasike pa do popa in rocka, a vseeno se najbolj najdem ravno v jazzu,” je dodal. Za svoj poslovilni koncert se je odločil, da se vrne k osnovam in kot solist zaigra v dvorani, kjer se je njegova glasbena pot tudi začela.

A od kod ime Mathematical jazz? “Ime Mathematical Jazz ne prihaja iz tega, da bi bile v moji glasbi neke eksplicitne matematične prvine, ampak da je finančna matematika moja primarna okupacija, ” obrazloži Urban in nadaljuje: “ko igram klavir, se mi v podzavesti še vedno vrtijo nekakšne enačbe, izreki, dokazi, kar pa se gotovo pozna tudi v nastajajoči glasbi.

Koncert je bil v veliki večini sestavljen iz njegovih avtorskih skladb. Ideje zanje je, kot pravi sam, črpal iz glasbe, ki jo rad posluša. Na njegovo ustvarjanje so velik vpliv imeli predvsem jazz pianist Esbjörn Svensson, Robert Glasper in kitarist Pat Metheny.

Kar je koncert naredilo še bolj zanimiv so bili raznorazni dodani efekti in zvoki, ki pa so za sabo skrivali posebna sporočila. “Tako v matematiki kot glasbi včasih ne vemo zakaj in od kod so nekatere stvari,” pravi Urban, ” a ima vsaka svoj določen pomen in se tako na koncu vse zlije v popolno celoto,“.

Na odru sta se mu kot gosta pridružila pevka Sanda Feketija in trobentač Aljoša Jurkošek. S slednjim je odigral vsem dobro poznano skladbo Summertime, ki sta jo priredila v smislu matematičnega jazza, s Sandro pa sta izvedla skladbo House is not a home. Ker Urban odhaja na magisterij iz finančne matematike v Zürich, kjer bo ostal vsaj dve leti, je slednji komad zanj imel še bolj poseben pomen.

DSC07150

Koncert je povsem navdušil občinstvo. Zbrani so vsako skladbo nagradili z bučnim aplavzom, na koncu pa so mu namenili tudi stoječe ovacije. “Podpirajmo umetnost in podpirajmo znanost, ki sta bolj povezani, kot si morda mislimo. V glasbi, predvsem harmoniji, je ogromno matematike, če jo le znaš prepoznati,”  zaključi Urban.

Urbanu Ulrychu želimo uspešno nadaljevanje študija v Zürichu in še obilo tako izvrstnih koncertov, kot je bil ta.

[simpleviewer width=100% height=700 id=669]

Kristina Strašek

polsi-kino-metropol