Med številnimi jaslicami vabijo tudi jaslice v Davjeku pri Bistrici ob Sotli (foto)


Med številnimi zgodbami, ki jih ta čas v božično pravljico pišejo mnogi pobudniki in ustvarjalci po različnih delih naše domovine, so tudi jaslice pri kraškem izviru Davjek v Dekmanci pri Bistrici ob Sotli. Posebnost jaslic je zagotovo ta, da so postavljene v idilično okolje skalovja in izvira, prav vsako leto pa njihovo postavitev proslavijo s kulturnim programom in božičnim druženjem.

Kulturni program in druženje pa ne izvedejo prej, pač pa točno na božični večer, torej trenutek, ko se spominjamo dogodka izpred več kot dva tisoč let, ko se je v Betlehemu Jožefu in Mariji rodil Jezus, kar jaslice tudi ponazarjajo.

Otroci iz vasi so ob tem pripravili lep kulturni program, v katerem so skozi besede in pesem zaobsegli čar božične noči. Prireditev so sklenili s pesmijo Sveta noč, ki so jo tokrat zaigrali vsak na svoj instrument, k prepevanju pa so povabili tudi obiskovalce. Po kulturnem programu so si zbrani izrekli voščila ob božičnih praznikih ter nadaljevali s klepetom ob dobrotah, ki so jih pripravili vaščani.

Avtor lesenih jasličnih figur, ki jih na sveti večer razpostavijo po Davjeku, je Jožef Vračun, ki je prvih nekaj figur v lesu izrezljal in razpostavil pred skoraj dvajsetimi leti, od tedaj pa je jaslice vsakoletno dopolnjeval, zadnja leta pa tudi obnavljal. Danes božično zgodbo prikazujejo skozi okoli petdeset figur, ki so razpostavljene po različnih kotičkih Davjeka z glavnim motivom Jezusovega rojstva pri izviru pitne vode. Letos so postavitev izvedli mlajši vaščani Dekmance. posebej pa so se potrudili tudi pri kulturnem programu.

Jaslice bodo v Davjeku postavljene vse do 2. februarja. Pot do njih je označena z usmerjevalnimi tablami vse od regionalne ceste. Dekmančani bodo zagotovo veseli vašega obiska.

Fotogalerijo si oglejte na Kozjansko.info (klik!)