Mednarodni dan muzejev: Na obisku v Muzeju novejše zgodovine Celje


Darja Jan in dr. Tone Kregar

Po odločitvi mednarodnega muzejskega združenja ICOM je 18. maj že od leta 1977 dan, ko naj bi bili še posebej pozorni na vlogo muzejev. Letošnja krovna tema dogajanja v organizaciji slovenskega odbora ICOM in Skupnosti muzejev Slovenije je bila Muzeji in spomin.

Na prazničen dan so muzeji širom Slovenije brezplačno vabili obiskovalce. Muzej novejše zgodovine Celje je v dopoldanskih urah pripravil za najmlajše Hermanovo otroško ustvarjalnico Moja najljubša igrača na razstavi.

Propagandni material

Ob 17.00 uri je potekalo vodstvo avtorjev, Darje Jan in dr. Toneta Kregarja, po razstavi Naša država je moja domovina – Celje 1991-2011. Otvoritev razstave je bila, 10. maja 2011, v občasnih razstavnih prostorih Muzeja novejše zgodovine Celje.

Posvečena je dvajseti obletnici samostojnosti Republike Slovenije in bo na ogled vse do 25. septembra 2011.

Simboli samostojne Slovenije

Prične se z dogodki v 80. letih 20. stoletja, ko se je začela krepiti demokratična opozicija ter zahteve po demokratizaciji skupaj s slovensko pomladjo. V naslednjem prostoru razstava prikazuje vojaški, civilni kakor tudi medijski vidik osamosvajanja Slovenije s poudarkom na dogajanju v Celju. Zadnji del razstave je namenjen predstavitvi, kako dojemajo osamosvojitev generacije, ki so mlajše od naše države, predvsem srednješolcev.

Zvečer se je v okviru mednarodnega dneva muzejev odvijal še Kavarniški večer – osamosvojitev Slovenije, s predstavitvijo knjige Prikrita modra mreža: Organi za notranje zadeve RS v projektu MSNZ leta 1990.

f/t: Špela Ožir