Mednarodni folklorni festival »OD CELJA DO ŽALCA« 2015 (foto, video)


PicMonkey Collage (Kopiraj)Minuli vikend je bil vse od Celja do Žalca še posebej kulturno obarvan, saj se je v štajerske konce že 10. leto zapored vrnil 10. mednarodni folklorni festival “Od Celja do Žalca”. Pestro dogajanje se je pričelo že v četrtek s koncertom v Laškem, kjer so se obiskovalcem predstavile folklorne skupine iz Škotske, Šri Lanke, BiH in FD KD Lipa Rečica.

V petek zvečer se je foklorni festival preselil v Velenje s koncertom v Domu kulture Velenje, kjer so zaplesali folkloristi iz Škotske, Šri Lanke, BiH in ŠFD Koleda. Folklorni spektakel je dosegel vrhunec v soboto, ko je v Narodnem domu Celje potekal veliki gala koncert s predstavniki Škotske, Šri Lanke, BiH, Češke in KD celjske folklorne skupine Celje.

DSCN9509 (Kopiraj)

DSCN9565 (Kopiraj) DSCN9613 (Kopiraj)Festival “Od Celja do Žalca” je svojo pot zaključil z nedeljskim koncertom v Žalcu, kjer so ponovno zaplesale vse gostujoče skupine iz tujine s FS KUD GRIFON Šempeter. Festival je tako v nekaj dneh na mikro lokacijah združil izjemne folkloriste iz Slovenije in vsega sveta.

Sobotni koncert v dvorani Narodnega doma Celje smo se udeležili tudi mi – dogajanje se je ob osmi uri začelo na Krekovem trgu, kjer je obiskovalce zabavala folklorna skupina iz Šri Lanke z izjemnim plesom z ognjem.

Po tem se je dogajanje prestavilo v sam Narodni dom, kjer so se lahko vse folklorne skupine dvakrat predstavile in obiskovalce s plesom popeljale v njihove dežele in kulture. Vsak ples je namreč zaznamovala svojevrstna etnološka zgodba, ki je radovednemu očesu lahko razkrila več o samih običajih posameznih držav.

Celotno dogajanje smo posneli z video posnetkom in fotogalerijo, ki si ju lahko ogledate spodaj. Se vidimo prihodnje leto na 11. foklornem festivalu “Od Celja do Žalca”!

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=879]