Mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca zopet presenetil s kulturno raznolikostjo (foto, video)


DSCN5128 (Kopiraj)DSCN5047 (Kopiraj)Med 9. in 13. septembrom je potekal Mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca, ki na tej relaciji vsakoletno združuje folklorne skupine iz vsega sveta. Vsaka skupina ima tako možnost občinstvu predstaviti raznolike gibe in glasbo iz svoje kulture.

Otvoritev festivala je potekala 9. septembra  v Žalcu na Šlandrovem trgu, pestro dogajanje pa se je nadaljevalo dan kasneje v Laškem. Predstavile so se folklorne skupine iz Finske, Srbije, Izraela in FS Lipa Rečica. Četrtkovo dogajanje je bilo bolj izobraževalne narave, saj sta dopoldne potekala zaključena brezplačna koncerta za učence osnovnih šol s področja občine Žalec in mestne občine Velenje. Večer pa je potekal v znamenju srbske kulture, saj je v KZ Petrovče potekal srbski večer, kjer so nastopali člani SHKD Desanka Maksimović iz Celja, FS Kobula Petrovče in folkloristi iz Srbije.

V petek dopoldne  se jefolklorno obarvano dogajanje prestavilo na celjske ulice, kjer je potekala promenada skozi mesto od Dijaškega doma do SŠTG in zaključen brezplačni koncert v telovadnici Srednje šole za turizem in gostinstvo ter predstava za vse dijake srednjih šol Celja. Zvečer je v dvorani Celjskega doma potekal gala koncert, kjer so se predstavile folklorne skupine iz Finske, Srbije, Izraela, Madžarske in KD Celjska folklorna skupina.

Pestro dogajanje se je končalo v soboto zvečer z gala koncertom in zaključkom festivala v dvorani Doma II. Slovenskega tabora v Žalcu. Ob zaključnem dejanju so zaplesale folklorne skupine iz Finske, Srbije, Izraela, Madžarske in FS Grifon Šempeter.

DSCN4995 (Kopiraj)

DSCN5076 (Kopiraj)Mednarodni folklorni festival Od Celja do Žalca je tako že deveto leto zapored dokazal, da ima sicer vsaka država svojo tradicijo in folkloro, a kljub temu jih vedno znova združi ljubezen do glasbe, zaradi katere lahko skupaj plešejo še dolgo v noč. Ko lahko svojo kulturo in ples predstavijo še širši množici, pa gre za dodaten bonus. V preteklih letih je naš festival obiskalo že 30 tujih folklornih skupin, tako iz EU kot tudi širše (npr. iz Irana, Turčije, Ukrajine, Indije …).

Sami smo se udeležili petkovega gala koncerta, kjer smo posneli bogato fotogalerijo in video posnetek. Vabljeni k ogledu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=671]

 


Kino Metropol: na voljo imamo po 8 brezplačnih vstopnic za filme Jimmyjev dom, Čarovnija v mesečini, Inferno. Naročite jih tukaj:

polsi-kino-metropol