Mesec češke književnosti v Osrednji knjižnici Celje: razstava o pisatelju, ki je prvi uporabil besedo “robot”


V Osrednji knjižnici Celje so odprli razstavi o življenju in delu izjemnega češkega pisatelja Karla Čapka ter o nagrajenih slovenskih prevajalcih češke književnosti.

Gre za enega vplivnejših čeških pisateljev 20. stoletja, ki je pisal znanstvenofantastična dela še preden je to postal samostojen žanr, in je med drugim v svoji gledališki igri prvi uporabil besedo “robot”.

Ob odprtju razstave je Osrednjo knjižnico Celje obiskal namestnik veleposlanika Republike Češke v Ljubljani Pavel Sladky ter še nekaj drugih gostov. Med njimi tudi predsednica Kulturno-umetniškega društva Pólice Dubove in prevajalka prevajalka češke in poljske književnosti, Tatjana Jamnik.

Foto: Andraž Purg, vir FB profil Osrednje knjižnice Celje

Zbrane je preko video povezave nagovoril dr. Hasan Zahirović, prevajalec in “čapkolog”, ki je bil v Pragi odlikovan z najvišjim Čapkovim odlikovanjem.

Na odprtju razstave sta za glasbeno točko poskrbeli učenki Glasbene šole Celje:

Kdo je Karel Čapek

Karel Čapek (1890-1938) je bil eden najvplivnejših čeških pisateljev 20. stoletja. Pisal je znanstvenofantastična dela dolgo preden se je znanstvena fantastika razvila v samostojen žanr. Ob tem je pisal tudi romane drugih zvrsti, detektivske zgodbe, pravljice, gledališke igre, napisal je tudi knjigo o vrtnarjenju. Imel je neverjetno širok ustvarjalni razpon.

Kot zanimivost na FB profilu Osrednje knjižnice Celje navajajo, da je Čapek  prvi uporabil besedo “robot”, in sicer v gledališki igri Rossumovi univerzalni roboti, ki je bila prvič uprizorjena leta 1921.

Razstavi bosta na ogled do konca aprila 2024. Na oddelkih leposlovnega in strokovnega gradiva Osrednje knjižnice Celje je na voljo literatura čeških avtorjev, pa tudi knjige o kulturi in zgodovini Češke Republike. V avli knjižnice si lahko ogledate tudi prve izdaje del Karla Čapka v slovenskem jeziku, ki jih hranijo na domoznanskem oddelku.