Mestece Celje v gosteh v sosednji pokrajini


Če se boste do 11. junija odpravili kaj naokoli, si lahko v Slovenj Gradcu v Koroški galeriji likovnih umetnosti ogledate gostujočo razstavo “Iz mesteca Celja”.

Gostovanje je del dogodkov v okviru letošnjega praznovanja 60. obletnice delovanja Likovnega salona Celje in 30. obletnice delovanja celjske Galerije sodobne umetnosti.

Utrinek ob nagovoru kustosinje Maje Antončič; foto: KGLU

Razstavo sestavljata dve poglavji: pogled na umetniška dela ključnih slovenskih likovnih umetnic in umetnikov, ki so ustvarjali od šestdesetih let prejšnjega stoletja dalje, večinoma v slikarskem in kiparskem mediju ter grafiki, in pogled na ustvarjalnost celjskega prostora, za katero bi lahko rekli, da živi več vzporednih življenj. Akademskim slikarkam in slikarjem več generacij, ki so odšli iz celjske regije in svojo pot nadaljevali drugje, se pridružujejo umetnice in umetniki, ki so ostali v Celju in danes gradijo vidnejši del lokalne umetniške skupnosti.

 

Bori Zupančič se je v Slovenj Gradcu očitno izvrstno počutil; foto: KGLU

Razstavo sta pred dvema tednoma odprla župana mesta pod Rahtelovim vrhom (667 m n.m.v.) Tilen Klugler in njegov kolega iz Celja, Matija Kovač, ki ga na Koroško vežejo tudi družinske povezave. Prisoten je bil tudi Dalibor Zupančič – Bori, ki je pred pol stoletja zasnoval razstavo ravno z naslovom Mestece Celje.

V KGLU so na ogled še nekatere druge zanimive stalne in občasne razstave, kot so npr. Podobe narave, ki predstavljajo izbor del slovenskih umetnic, ki pristopajo k upodabljanju narave na specifičen, senzibilen način, ki se kaže v inovativnih pristopih k upodabljanju njenih segmentov.

Dodajmo, da je v Rogaški Slatini do 14. maja na ogled razstava Tomaža Milača z naslovom Prikazni.