Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje nastopil s solistko Anjo Bukovec in 100 članskim pevskim zborom (video)


V začetku tedna je v Celjskem domu pod taktirko dirigenta Matjaža Brežnika nastopil Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje z gosti. Vabilu za sodelovanje so se odzvali violinistka Anjo Bukovec, Akademski pevski zbor Celje in Mešani mladinski zbor I. gimnazije v Celju. V polni dvorani Celjskega doma so se prisotnim predstavili z znanimi skladbami slovenskih in tujih skladateljev.

V Mladinskem simfoničnem orkestru GŠ Celje, ki deluje že od leta 1988, so združeni najboljši glasbeniki Glasbene šole Celje, ki svoje znanje in talent vnašajo v skupno muziciranje. Slednje je rezultat danes enega najboljših tovrstnih sestavov pri nas, kar člani orkestra potrjujejo s številnimi uspešnimi koncerti, snemanji ter sodelovanji na različnih festivalih in prireditvah. Na leto pripravijo približno dvajset koncertov, sodelujejo pa na številnih prireditvah in festivalih.

Solistka Anja Bukovec

Na koncertih je orkester do sedaj sodeloval z najvidnejšimi slovenskimi solisti kot so Hinko Haas, Janez Lotrič, Branko Robinšak, Irena Baar, Ana Pusar Jerič, Darja Švajger, Vita Mavrič in številni drugi. Posebno vlogo imajo mladi glasbeni upi, tako celjske glasbene šole kot širšega slovenskega prostora: Jurij Hladnik, Marko Radonič, Eva Škrinjarič, Borut Zagoranski, Marko Zupan, Matjaž Rebolj, Klemen Bračko, Matjaž Stopinšek in drugi. Pri izvedbi vokalno-instrumentalnih del orkester sodeluje tudi z različnimi zbori, čemur smo bili priče minuli ponedeljek.

Solistka in članica komornih zasedb Anja Bukovec redno nastopa v Sloveniji in tujini. Kot solistka je večkrat nastopila ob spremljavi orkestra Slovenske filharmonije in Simfonikov RTV Slovenija, koncertirala je z Reško filharmonijo, z Anton Webern orkestrom na Dunaju in z Beograjsko filharmonijo. Leta 2007 je izdala prvenec Gemini, ki je doživel odličen odziv kritikov in poslušalcev ter postal prvi album klasične glasbe pri nas. Dve leti za tem je izdala dolgo načrtovani projekt, ki nosi naslov Chameleon. Poleg sodelujočega Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, je pri projektu sodeloval tudi mednarodno uveljavljeni komponist, večkratni dobitnik nagrad BAFTA Christopher Gunning.

Mladinski simfonični orkester s 100 člansko zasedbo dveh zborov.

Osrednja točka večera in vrhunec koncerta je bila nedvomno izvedba odlomka iz Borodinove opere Knez Igor – Polovski ples. Ena najznamenitejših točk ruske glasbene literature je bila izvedena s 100 članskim pevskim zborom Akademskega pevskega zbora Celje in Mešanega mladinskega pevskega zbora I. gimnazije Celje.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer lahko prisluhnete orkestralni izvedbi slavnostnega marša iz opere Figarova svatba.

v/t/f: Egon Horvat