V MnZC odprli dve novi gostujoči razstavi (foto)


V galeriji Muzeja novejše zgodovine Celje so odprli gostujoči razstavi Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja. Življenje ob okupacijskih mejah v Sloveniji, 1941–1945 in Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega rajha, 1941–1945.

Razstavi, ki sta nastali v sklopu projekta “Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki in življenju slovenskega prebivalstva” preučujeta do danes znanstveno še neobdelano temo, kako je 560 kilometrov okupacijskih meja med 2. svetovno vojno, tisoče metrov bodečih žic, visokih ograj in tudi minskih polj vplivalo na življenje prebivalcev in kakšne posledice je pustilo v naravi. Meje so namreč naenkrat presekale običajni vsakdan, ločile družine, preprečile poti na delo itd. Posledice vojnih razdelitev so prebivalci čutili še leta po koncu 2. svetovne vojne, ostanki meja pa so v prostoru vidni še danes.

Razstavljenih je 12 panojev ter različnih eksponatov (originalna nemška mejna žica, mejni kamni ipd.). Na panojih splošne razstave (Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja. Življenje ob okupacijskih mejah v Sloveniji, 1941–1945) so predstavljena vsa mejna okupacijska področja na Slovenskem med vojno ter njihove značilnosti in posebnosti (npr. meja med Nemčijo in NDH – južna meja rajha, meja v Beli krajini, meja med Nemčijo in Italijo na Dolenjskem, meja v visokogorju Julijskih Alp, tromeje itd.). Na panojih razstave o Rogaški Slatini v času okupacije pa je razstava predstavljena izrazito lokalno.

Panoje dopolnjuje fotografska razstava, ki prikazuje pričevalce ter terenske najdbe. Dodani so tudi videoposnetki pričevanj ljudi, ki so doživeli razkosanje ter njegove posledice. Njihovim zgodbam lahko sledimo tudi preko družbenega omrežja Facebook, saj jih raziskovalci redno objavljajo na Facebook strani Projekt Okupacijske meje.

Razstavi bosta na ogled do 31. marca 2019.

vir: MnZC