Morski motivi na celjskih stenah


V celjski galeriji Kvartirna hiša je vse do 29. marca na ogled razstava istrskega slikarja Aleša Sedmaka z naslovom Morje. Avtor je v posebnem odnosu z morjem in s plovili, kar je razvidno tudi iz pričujoče razstava. Morska veduta je na drugi strani velikokrat motiv preko katerega obravnava širše vsebine.

Razstava je plod sodelovanja Turistično kulturnega društva Celje in Društva likovnih umetnikov Insula iz Izole.

Umetniški zgodovinar, kritik in galerist Dejan Mehmedovič je v spremni besedi zapisal, da razstavo sestavljajo dela, ki so izgotovljena v nekakšni slikarsko grafični maniri.

Plovila so pogosta tema Sedmakovih del; foto: Kvartirna hiša

“Sedmak v izvedbenosti uspešno prepeta slikarstvo s tehniko odtisov. Njegova dela so tudi v tem smislu prepoznavna. Pronicljivo opazovanje in intuitivni odziv sta značilnosti, ki vodita avtorjeve ideje in zamisli,” je med drugim zapisal Mehmedovič, ki je izpostavil: “V njegovem slikarstvu ni tistega živobarvnega udarnega kolorita, ki je značilen za mediteranske avtorje, pa vendar bi njegovo delo uvrstili mednje, saj ta manko kolorita nadomešča z formo, v figuralni ikonografiji, ki sledi vzdušju morskega, obmorja, Sredozemlja.”

Morska krajina po Sedmakovo; foto: Kvartirna hiša

Aleš Sedmak se vse od študija na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani neprekinjeno ukvarja s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, oblikovanjem, pedagogiko, mentorstvom ter z organiziranjem izobraževalnih delavnic in dogodkov. Med drugim je eden od začetnikov Galerije Insula v Izoli, na prelomu tisočletja pa je bil tudi programski svetovalec za ustanovitev likovne gimnazije v Kopru.

Za njim je tudi 16 let vodenja projekta Kaverljag kot edine tovrstne manifestacije z mednarodno udeležbo profesorjev in študentov. Njegov atelje sredi bujne narave nad dolino Dragonje je zapisan kot prizorišče edinstvenih izobraževalnih taborov s poudarkom na aktualnih vsebinah, zlasti ekologiji, uporabnosti izdelkov ter povezovanju in sinergiji likovne umetnosti in različnih znanstvenih ved.

Odpiralni čas galerije je od torka do petka med 16. in 19. uro.