Muzej novejše zgodovine Celje letošnji dan žena obeležil z odprtjem razstave (P)ostati ženska


Razstava (P)ostati ženska primerja sedanjost s preteklostjo, v premislek ponuja položaj žensk danes in nekoč. Razstava je nastala  v sodelovanju z mnogimi ženskami, ki so delile svoje zgodbe, izkušnje. Razstava zajema in opozarja na različne tematike, ki so jih avtorice prispevkov podrobneje razložile in pokazale v zborniku (p)ostati ženska. Razstava bo na voljo za ogled do 31. 8. 2022 v Muzeju novejše zgodovine v Celju.

Nekaj besed o razstavi in temah, ki jih zajema, nam je povedala tudi avtorica Urška Repar.

Teme, katerih se razstava dotakne, jih izpostavi so položaj žensk danes in skozi čas, nasilje nad ženskami, razlike med spoloma… Te teme pa zbornik prispevkov, z naslovi: Zakaj (p)ostati ženska?, Premislek k razstavi o ženskah, Nič več “molčeča in negibna kot slika”, Spol med naravo in kulturo, Rdeče, ki te ljubim rdeče: Feministično-spiritualni aktivizem in družbeno gibanje Rdeči šotor, Pornografija kot državna politika: Jugoslavija v 70. in 80. letih 20.stoletja, Celje, poti žensk, O deklici s podobe, v celoti zajame in dodatno razloži.

Otvoritev pa je bila le eden izmed mnogih dogodkov z enako tematiko, ki jih načrtujejo vse do poletja. Kot že omenjeno, gre za projekt, kjer je sodelovala velika množica. Sodelovanje je potekalo tudi z Zavodom za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, ki so poskrbeli za program. Načrtujejo razne predstave, delavnice, družabne večere…. Prvi dogodek bo potekal že 12. 3. 2022 ob 19. uri v Celjskem domu, in sicer gre za predstavo Nataše Živković, Med dvema ognjema. V aprilu boste lahko sodelovali na delavnici Špele Vodep, dogodki pa se bodo nadaljevali tudi v poletje.

Oblikovno je razstavo zasnovala in uredila Neža Penca, ki je z nami delila, da podoba razstave izhaja iz črke P, ki prevzame simbol plus, ki ga najdemo v simbolu za ženski spol. Dodani so oklepaji, ki ponazarjajo žensko splovilo, kar še dodatno opozarja na žensko. Barvna paleta razstave je namenoma zelo pestra, s čimer so želeli prikazati “nešteto odtenkov žensk”. Materiali, ki so uporabljeni so v večini reciklirani, ponovno uporabljeni in prav tako namenjeni, da se nekoč porabijo še za kaj drugega.

Dr. Tonček Kregar, direktor muzeja novejše zgodovine v Celju nam je zaupal, da je razstava le najbolj izstopajoč dogodek na temo o vlogi žensk, na sploh pa je muzej s to temo zelo povezan. V avli muzeja razstavljajo pano, s katerim obeležujejo 80. obletnico najhujšega nasilja na slovenskem. Na bolj sproščen, prijeten način pa želijo še letos postaviti razstavo najlepših Pelikanovih portretov žensk skozi celotno 20.st. Na vprašanje, zakaj tak poudarek teme ravno letos, pa je odgovoril z besedami: “Morda gre zgolj za slučaj, z druge perspektive pa se nič ne zgodi slučajno!”

Še nekaj misli dr. Kregarja prisluhnite v spodnjem videu:

 

Nekaj utrinkov z razstave si lahko ogledate v galeriji:

L.K.