Muzej novejše zgodovine Celje vstopa v poletje z novimi vsebinami in projekti (foto)


Muzej novejše zgodovine (MNZ) Celje je pomemben doprinos h kulturnemu utripu Celja, ta vpliv pa širi tudi izven meja knežjega mesta. Zato ne preseneča, da vsako leto uspešno realizirajo svoje cilje in posledično tudi v letu 2019 nadaljujejo s pestrim in vsebinsko raznolikim programom.

V prvi polovici letošnjega leta je MNZ Celje že uspel pritegniti precej zanimanja z razstavama o Franju Malgaju, ki sta ju spomladi nasledili dve gostujoči občasni razstavi, in sicer Okupacijske meje na Slovenskem ter Časopis, prvi odtis zgodovine. Za piko na i je od maja pred muzejem na ogled tudi razstavna instalacija Nevidno življenje odpadkov.

Nova razstaa Čutim Slovenijo, čutim Celje

V četrtek, 6. junija, je MNZ Celje še pred poletjem odprl razstavo Čutim Slovenijo, čutim Celje, ki prepleta osebne zgodbe in predmete posameznikov, ki so se v Slovenijo in Celje preselili iz različnih razlogov.

Tukaj pa niso našli le doma, ampak so postali aktivni člani družbe, saj vsak izmed njih pomembno prispeva k lokalnemu okolju. Razstava na svojevrsten način odpira vprašanje migracij, ki jih obravnava iz širše perspektive in zajema zgodbe tujcev v Sloveniji ter Celju in se dotika tudi življenja Slovencev, ki so pognali korenine na tujem.

Ob tem pa prenašajo močno sporočilo, da ima vsak pravico do boljšega, varnejšega ter bolj čistega sveta in te pravice ne smemo nikoli in nikomur odvzeti, kar je v sodobnem času še kako pomembno.

Razstava Čutim Slovenijo, čutim Celje.
Razstava Čutim Slovenijo, čutim Celje.
MNZ Celje nadaljuje s pozitivnimi praksami

MNZ Celje z istim tempom nadaljuje tudi jeseni z gostujočo razstavo Narodnega muzeja 33 dni. 3. decembra, na Ta veseli dan kulture, pa bodo odprli avtorsko občasno razstavo 100 let Svobode Celje. Vse do konca leta pa bo v Otroškem muzeju na ogled razstava Zemlja pleše.

digMuzej pa svoje razstave s ponosom deli tudi s širšo javnostjo. Tako bodo julija odprli novo občasno panojsko razstavo razglednic in fotografij Zdravilišča Rimske Toplice v Laškem, septembra pa bo na Trgu Celjskih knezov na ogled panojska razstava ob Stoti obletnici nogometa v Celju.

Njihove razstave so oz. še gostujejo po številnih dugih lokacijah, kot so Kamnik, Postojna, Podsreda, Maribor, Šentjur in Laško, do konca leta pa bodo obiskale še Tržič, Ravne na Koroškem in Novo Gorico.

Jesen bo še en pomemben mejnik za MNZ Celje, saj bo zavel svež veter v njihovi dislocirani enoti – Fotoatelje in galerije Pelikan na Razlagovi 5. Ustanova letos praznuje dve pomembni obletnici, in sicer 120 let od izgradnje stanovanjske hiše in ateljejskega prizidka ter okroglih sto let od prihoda Josipa Pelikana v Celje. Mestna občina Celje je sicer v preteklem letu  odkupila celotno Pelikanovo hišo in jo maja letos predla v upravljanje MNZ Celje, ki bo poskrbel za to, da bo spomin na Pelikana in fotografsko ustvarjanje ohranjen v najbolj žlahtnem spominu.

Tako bodo 11. septembra v kletnih prostorih hiše odprli občasno razstavo Fotohiša Pelikan, kjer bodo na simbolni način tudi začeli prenovo in preobrazbo stavbe s ciljem ureditve celovitega in osmišljenega muzejsko-kulturnega kompleksa, utemeljenega na celjski, Pelikanovi fotografski dediščini in njeni povezavi s sodobno fotografsko produkcijo in dejavnostjo, ki bi obiskovalcu omogočal sprehod skozi zgodovino in dediščino fotografije od konca 19. stoletja do danes v povsem avtentičnem okolju.

Zgodbe, ki jih pripoveduje Muzej novejše zgodovine Celje.
Zgodbe, ki jih pripoveduje Muzej novejše zgodovine Celje.

MNZ Celje pa ne skrbi le za muzejsko dejavnost kot takšno, marveč jo oplemeniti tudi s številnimi spremljevalnimi dogodki in vsebinami, ki so namenjene najširšemu krogu obiskovalcem. Tako so letos uspešno izvedli tretjo sezono otroškega abonmaja Glasbenih sobotnic v sodelovanju s Hišo kulture Celje in gledaliških predstav Na Hermanovem odru.

V tem duhu bo za muzej nekaj prav posebnega tudi poletje, ki bo namenjeno muzejskim počitniškim delavnicam.  Zaključen je tudi prvi mednarodni razpis Hermanove galerije, ob katerem smo podelili dvajset nagrad in sto priznanj iz vsega sveta. Pestra paleta dogajanja pa se najde tudi za odrasle, ki se lahko odslej v MNZ Celje sprehodijo tudi s svojimi pasjimi kosmatinci, saj je priljubljeni celjski muzej postal prvi psom prijazen muzej v Sloveniji.