Na 30. Novačanovem festivalu ljubiteljskega gledališča podelili prvi tulipan (foto)


V Gledališču Zarja Celje se je v soboto zaključil jubilejni, 30. Novačanov festival ljubiteljskega gledališča. Slovesen zaključek je bil obogaten z monokomedijo, ki sta jo izvedla Miha Firšt in Matija Krečič, ter razglasitvijo zmagovalcev festivala, ki so prejeli prav posebno priznanje – sploh prvi tulipan, nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva.

Na festival se je sicer s svojimi predstavami prijavilo 18 gledaliških skupin, toda po selektorskem izboru se je v letošnji tekmovalni program, ki je bil izredno raznolik, uvrstila le peterica.

Na zaključnem večeru so si obiskovalci lahko ogledali nastop Mihe Firšta in Matije Krečiča. (Foto: David Valant)

V petih tekmovalnih večerih so si gledalci lahko ogledali socialno-komično dramo ”Da ne boš sama” v izvedbi KUD Jazbec in partnerji, satirično komedijo ”Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša” v izvedbi KD Loški oder, grotesko ”Čakanje Godota” Šentjakobskega gledališča Ljubljana, satiro ”Ljudski demokratični cirkus Sakešvili” KUD Fofité, Medvode in komedijo ”Kar v vrsto prosim” v izvedbi Ta bol’ teatra iz Kranjske Gore.

Predstave, ki jih je občinstvo ocenjevalo z ocenami od 1 do 5, je spremljala tudi posebna tričlanska komisija, ki so jo sestavljale lutkarica in pedagoginja Breda Stepan, novinarka in glasbenica Špela Kuralt ter filmska režiserka, plesalka in koreografinja Iza Skok. Komisija je po vsaki predstavi izbrala igralca oziroma igralko večera, ki je za nagrado prejel/a priznanje in umetniško delo enega izmed celjskih slikarjev.

Glavno nagrado festivala, kipec tulipana, ki jo je podelil predstavnik Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Jan Pirnat, je prejela skupina Loški oder iz Škofje Loke. Njihova igra z naslovom ”Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša” je navdušila občinstvo, ki jim je podelilo oceno 4,52. Nagrado je prevzel režiser Dejan Spasić.

Žiga Medvešek (Foto: David Valant)

Predsednik Gledališča Zarja Celje, Žiga Medvešek, je ob tej priložnosti povedal: ”Festival smo pripeljali do točke, ko se lahko brez naše skromnosti pohvalimo, da gre za tretji največji slovenski ljubiteljski festival, kar pa mislim, da je tudi ena dodana vrednost lokalnemu okolju. Mislim, da smo letos imeli izjemen in kvaliteten izbor predstav, najbolj pa veseli to, da so bile vse predstave žanrsko raznolike, ter da je bila pri vseh ustvarjalcih in ustvarjalkah vidna ta težnja ter želja po nečem več.”

Festival je tako uspešno pripeljal do konca že svojo 30. izvedbo, s čimer je potrdil svoj ugled in prispevek k raznolikosti slovenskega ljubiteljskega gledališča.

Fotogalerija: David Valant