Na Glavnem trgu na ogled prezentacija rimske vile


Prezentacija zidov rimske vileNa Glavnem trgu, kjer so v preteklih mesecih vršili arheološka izkopavanja, so si naključni obiskovalci starega mestnega jedra in stanovalci včeraj že lahko ogledali težko pričakovano prezentacijo zidov rimske vile.

Na območju Glavnega trga 13-16, kjer so bile med arheološkimi izkopavanji najdene ostaline rimske vile, so postavljeni kamniti bloki kot vogala rimske vile nad nivojem tlakov, na katerih bodo obiskovalci lahko tudi posedali.

Za nadaljevanje poteka zidov vile in za prikaz posameznih prostorov znotraj vile pa so vgrajene večje kamnite plošče v nivoju ostale tlakovane površine tako, da ohranjajo lažje dostope do lokalov. V prihodnjem tednu se bo vgrajeval liti teraco kot hodno površino znotraj vile, na prezentacijo mozaika v prvi »sobi« pa bo potrebno še nekaj časa počakati.

Odzivi tamkajšnjih stanovalcev in obiskovalcev mesta so zelo dobri, saj so mnogi nad celotno prenovo mestnega jedra presenečeni in veseli, da je Celje zopet dobilo privlačne, urejene in koristne javne površine, ki hkrati odstirajo bogato zgodovino mesta.