Na Kozjanskem uprizorili spomin na legendarni slovensko-hrvaški kmeči upor pred 450 leti


Turistično društvo Pilštanj je sredi junija v čast 450-letnici hrvaško-slovenskega kmečkega upora izpeljalo prireditev “Pištanjska puntarija” oz. kmečki upor na Pilštanju, kjer so od grajskih zahtevali staro pravdo.

O vtisih nam je poročala predsednica društva, Andreja Kozmus, ki je uvodoma dejala: “Potem, ko smo ves teden gledali v nebo in različne vremenske napovedi, nas je sobotno popoldne razvajalo s toplim in sončnim vremenom, kar je poleg zelo pestrega programa, pripomoglo k velikemu obisku.”

Ravno množica obiskovalcev je bilo tisto, kar se je najbolj dotaknilo članov organizacijskega odbora. Večina gostov je namreč že ob 12. uri prišla v Lesično in z uporniškimi kmeti prehodila pot na Pilštanj.

“Zlasti otroci so neverjetno doživeto nastopali in skoraj tekli v breg. Zraven pa so želeli nositi še ovna, s katerim so kmetje razbili grajska vrata,” je nizala vtise Kozmusova.

Poudarila je: “Veseli smo bili, da so se otroci zaigrali v taboru glumačev in z mečevanjem, da se tudi staršem ni mudilo domov.” 

Kot pravi uporniki so na prireditev prišli tudi sosedje s Planine pri Sevnici in Prevorja.

Obiskovalce je navdušila igralska upodobitev Pavleta Šterca, Pištelakove Eme, slepca iz Zagorja in vseh ostalih, saj je bilo videti kot, da so bili na delu pravi profesionalci, čeprav je bilo, poleg ostalih dejavnosti, časa za vaje malo.

Stari Pilštanj, nekoč center Kozjanskega, je tako spet ponosno zaživel v uporniških barvah, grajskih in kmečkih kostumih, sejemskem vzdušju in starih plesih in pesmih.

“Našli smo tudi nekaj malenkosti, ki bi jih lahko bolje izpeljali, a o tem morda čez 50 let … sedaj pa peščica organizatorjev in skoraj sto nastopajočih potrebuje predvsem počitek,” je zaključila predsednica TDP.

Vse slike: TD Pilštanj