Na kulinaričnem večeru v MCC dišalo po štajerski kuhinji (foto in video)


Splošno velja, da je domača štajerska kuhinja znana po težko prebavljivih, kaloričnih jedeh. Minuli četrtek je v Celjskem mladinskem centru potekal kulinarični večer, kjer so obiskovalci spoznavali štajersko kuhinjo, vina vinarja Ivana Kolarja iz Spodnje Ponkvice ter kulturo. Program je povezoval in razsvetljeval znani publicist Drago Medved.

Štajerska kuhinja je raznovrstna, v njej je močno prisoten vpliv posameznih regij, nanjo je močno vplival tako alpski kot panonski svet. Razdelimo jo lahko na kar sedem kuhinj:1. Zgornja Savinjska dolina, 2. Spodnja Savinjska in Šaleška dolina, 3. Pohorje in Maribor, 4. Haloze, svet pod Donačko goro in Bočem ter Ptujsko goro, 5. Kozjansko, 6. Prlekija in 7. Slovenske Gorice.

V štajerskih jedeh prevladujejo svinjina, močnate jedi, krompir in fižol, maslo, smetana in jajca, manj se uporablja zelenjave. Izjemi sta repa in kislo zelje, brez katerih v teh koncih preprosto ne gre. Kot je bilo razvidno tudi na kulinaričnem večeru, se na jedilniku dostikrat znajdejo kaše (prosena, ajdova in ječmenova). Omeniti velja tudi bučno olje, brez katerega tudi Štajerci ne morejo.

Okusno pripravljene jedi, ki so jih pripravili izvrstni kuharji.

V dobrih dveh urah so prisotni na večeru kulinarike v MCC pod strokovnim vodstvom kuharjev Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje spoznavali izvor hrane, uporabo v vsakdanjem življenju ter recepte. Jedilnik je bil pester in zanimiv ter je obsegal tri hode: prvi hod je vseboval štajerski sirček z domačo tlačenko, popraženimi bučnimi semeni na polnozrnatem oblačku, drugi hod štajersko zloženko (kislo zelje, ajdova kaša, mleto svinjsko meso s kislo smetano) ter tretji hod pohorski mafin z brusnicami in smetano.

Na kulinaričnem večeru se je streglo vrhunsko vino vinarja Ivana Kolarja

Ob vsaki jedi so postregli z izbranim vinom Ivana Kolarja, uglednega vinogradnika in vinarja s številnimi priznanji za svoja vrhunska vina, ki jih z veseljem predstavi in postreže v svoji kleti. Pred okušanjem vin je sorto predstavil in izpostavil njeno značilnosti.

Večer je popestril Drago Medved, publicist, ki je prisotnim približal naravno in kulturno dediščino ter vinsko kulturo oziroma enogastronomijo.

Drago Medved je večer popestril z zanimivostmi sveta kulinarike in vin.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, v katerem je Aljaž Cestnik namenil nekaj besed dogodku, ki je prvi v vrsti letošnjih kulinaričnih večerov in k udeležbi povabil predvsem mlajše, da bi se tudi ti bolje seznanili s kulinariko in z vinsko kulturo.

Ogledate pa si lahko tudi spodnjo galerijo fotografij, kjer smo ujeli nekaj utrinkov kulinaričnih doživetij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=88]

v/t/f: Egon Horvat