Na Lavi odprli medgeneracijsko razstavo


V avli Osnovne šole Lava je do 12. junija na ogled 14. medgeneracijska likovna razstava ljubiteljskih likovnih ustvarjalce ter učencev OŠ Lava.

Po besedah ravnateljice Marijane Kolenko je to edinstvena priložnost, da svoje likovne stvaritve na ogled postavijo odrasli in učenci ter skupaj dosežejo izjemne vizualne učinke, saj se njihova ustvarjalnost križa na poljih figuralike, barvnih učinkov, likovnih tehnikah, različnih teksturah, predvsem pa različnih pristopih in čutenjih.

Pogled na del razstavljenih del; foto: Blaž Črepinšek

Da je medgeneracijska razstava nekaj posebnega, priča tudi tradicionalno izjemen obisk obiskovalcev, ki vsako leto z radovednostjo pričakujejo ustvarjalnost umetnikov in otrok. Tokrat so odprtje razstave oplemenitili tudi pevci Mešanega pevskega zbora Orfej iz Celja, ki jih umetniško vodi zborovodja Matevž Pušnik.

Razstavo si je možno ogledati vsak dan do 19.00, s tem da je popoldan treba pozvoniti na vhodu, da vam šolo odprejo

Vodja skupine Prijatelji, Amina Kolarič, je svoje misli ob razstavi strnila v naslednjem sestavku:

Pogled skozi okno…, le-ta naj si bo na deževen ali s soncem obsijan dan; pogled iz notranjih prostorov navzven v širni svet, ali pa obratno, s pogledom od zunaj v intimo notranjega prostora; kakorkoli, dominantna likovna sled je določena s smerjo zornega kota pogleda skozi okno.

In le-to, je kot hvalevredni medij, kot nekakšna nevidna meja, na kateri se zorni kot zrenja poljubno in svobodno obrača v  vse možne smeri in odpira množico ustvarjalnih podob …

Pa naj bo ta na oddaljeno razprostranjeno pokrajino, na morsko obalo ali usmerjen na nekaj čisto blizu…  Ali pa je ta pogled od zunaj v notranjost, ki radovedno motri skrivnosti v njej.

Pri nastajanju naših likovnih del nas je vodil mentor g. Dušan Amanović. Na ogled smo slikarji likovne skupine Prijatelji postavili 67 izdelkov.

V imenu vseh nas vam želim, dragi ljubitelji likovne umetnosti, da bi vas ogled naših likovnih del  umetniško obogatil in v vas pustil sled lepega in dobrega.

Likovna pedagoginja Katja Kovše pa je zapisala:

Eden izmed ljubših delov v procesu poučevanja likovne umetnosti je prav zaključek, ko končana likovna dela učencev združimo v razstavi oziroma prostorski so-postavitvi. Takrat njihovo součinkovanje odpre novo dimenzijo – barve zaživijo v močnejših kontrastih, teksture se povežejo v dinamične oblike, vsa likovna dela skupaj pa tvorijo edinstveno likovno celoto.

Trudim se, da otrokom predstavljam likovni svet skozi raznolika področja, tehnike in materiale, navajam jih na slikarsko mišljenje, jih vodim skozi abstraktne in figuralne svetove, mimo del velikih mojstrov likovne umetnosti ter spodbujam tako njihovo kreativnost kot kritičnost na različnih ravneh.

Izjemno me veseli, ko se pri likovnem krožku v kratkem letu zgodi preklop v polju vizualnega in dojemanju barvnih ploskev. Predvsem pa je zmagovit občutek, ko v tem pisanem svetu najdejo svoje mesto tudi mladostniki, ki so sicer odklonilni do sistema ali pa jih pestijo raznolike težave, katerih mnogokrat ne znajo izraziti na družbeno sprejemljive načine. To zame predstavlja opomnik, da sta umetnost in kreativa lahko most k razumevanju in iskanju skupne poti, predvsem v trenutnih turbulentnih časih.