Na Teharjah znova blagoslovili konje


Med dogodki, ki jih v naših krajih obujajo po dvoletnem premoru zaradi covid ukrepov, so na Štefanovo, 26. decembra, na Teharjah pripravili blagoslov oz. t.i. žegnanje konj.

Na Teharjah je na predelu imenovanem Ledina nekoč stala cerkev sv. Štefana, zato so v neposredni bližini tega mesta tudi pripravili dogodek.

Navada izhaja iz ljudske šege, ko so namesto konj blagoslavljali sol in jo nato dodali hrani in živalski krmi ter potresali po domu, vrtu in njivi. Na njivo pa so hodili s konji, saj so verjeli, da se bo tisti, ki bo prvi potresel sol po njivi, veselil bogate letine pridelkov. S konji so tako prišli najhitreje in plemenite živali so zato zelo cenili.

Uvodni pozdrav je pripadal predsedniku Sveta Krajevne skupnosti Teharje, Martinu Kopitarju. Obred je vodil župnik Miha Herman in domačin dr. Miran Sajovic.

Blagoslova konj, soli in vode se je udeležilo približno 20 posameznih konj in nekaj vprežnih voz. Rejci so pripeljali svoje konje od blizu in daleč. Lastniki so svoje konje skrbno uredili, ne glede na to, če so prispeli v sedlu, z vozom ali peš. Vsak udeleženec je prejel spominsko plaketo. Za vse ostale udeležence pa je bil pripravljen prigrizek in topel napitek.


Za organizacijo dogodka, 27. po vrsti, je poskrbela Krajevna skupnost Teharje. Za varnost na cesti in prireditvenim prostoru so poskrbeli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Teharje.

B.R.; foto: Naše Teharje