Na tradicionalnem prazničnem koncertu kvinteta Gamma kot gostje nastopili tudi Piazzolleky (video)


Minuli torek je v Celjskem domu nastopila priljubljena celjska instrumentalna zasedba Gamma, ki slovi po izvajanju romantičnega in klasičnega repertoarja evropskih romantičnih skladateljev, navdušujejo pa tudi z izvirno prirejenimi ljudskimi napevi skladatelja Leona Firšta, s katerim pogosto sodelujejo.

Kvintet, ki skoraj pet let navdušuje občinstvo po Sloveniji in zunaj naših meja, občasno sodeluje s priznanimi slovenskimi glasbeniki (kot sta klarinetista Miha Žgank in Goran Bojčevski, nastopali so tudi s šansonjerko Jano Kvas). Sestavljajo ga večkrat nagrajena koncertna mojstrica violinistka Anja Čretnik Videmšek, harmonikar in vokalist Mihael Strniša, večkratni dobitnik državnih in mednarodnih priznanj kitarist Aljaž Cvirn, izvrsten kontrabasist Miha Firšt ter glasbeni in klavirski pedagog Gregor Deleja. V skoraj uro dolgem koncertu, ki je bil njihov 108., so se predstavili z izvrstnimi skladbami slavnega Astorja Piazzolle. Na vseh koncertih do sedaj so se predstavili s kar 86 skladbami, med katerimi jih je bilo 11 napisanih za njihov kvintet. Zadnja, 86. skladba, je bila predstavljena prav na omenjenem koncertu, gre za venček božičnih pesmi, katerim lahko prisluhnete v spodnjem video prispevku.

Po nastopu kvinteta je sledila pavza, vsi prisotni smo se v skoraj pol ure trajajočem premoru lahko okrepčali in posladkali na zimskem vrtu.

Kvintet Piazzolleky

Drugi del koncerta je pripadel gostom, kvintetu Piazzolleky, ki kot že ime samo nakazuje, izvajajo dela slavnega Astorja Piazzolle. Kvintet sestavlja pet fantov ki izhajajo iz kar treh različnih pokrajin in sicer iz Štajerske, Prekmurja in Koroške. Kvintet obstaja vse od leta 2006, ko se je porodila ideja o izvajanju glasbe tega izvrstnega argentinskega skladatelja. Piazzolleky poustvarjajo v podobnem sestavu, kot je skladal in igral Piazzolly, le da je pri nas manj znani bandeon zamenjala njegova različica harmonika. Slednjo igra Matjaž Balažic, dobitnik številnih nagrad v Sloveniji in tujini. Violino igra Matjaž Antončič, klavir Davorin Mori, kitaro Timi Krajnc ter kontrabas Rok Hozjan. Skoraj vsi člani kvinteta Piazzolleky občasno igrajo tudi v drugih zasedbah.

Piazzolleky so veliko navdušenje vzbudili že na prvem nastopu, ki jim je prinesel številne ponudbe za nastope in koncerte predvsem na severovzhodu Slovenije, kjer so že v prvem letu nastopili več kot petdeset krat. Njihova pot se je le strmo vzpenjala, pričeli so osvajati številne mednarodne nagrade in priznanja. Od septembra 2009 Piazzolleky sodelujejo z Ano Bezjak, sicer pevko skupine Papir.

V napolnjeni dvorani smo opazili številne znane obraze.

Vsekakor smo bili priče dvema vrhunskima tovrstnima glasbenima kvintetoma, ki izvrstne odzive prejema tudi izven naših meja. Nenazadnje so člani obeh kvintetov izvrstni in vse bolj uveljavljeni glasbeniki, ki nedvomno vedo, kako se tovrstno glasbo streže. Pri vsem je zelo zanimivo dejstvo, da sta oba vodja kvintetov premor med skladbami zapolnjevala s pristnimi humornimi vložki.

Kvinteta sta  močan vtis naredila tudi na dr. Zdenko Čebašek – Travnik, varuhinjo človekovih pravic, ki se je večkrat od srca nasmejala humornim vložkom ter vidno uživala ob ubranih melodijah.

Vabljeni k poslušanju venčka božičnih pesmi v izvedbi kvinteta Gamma, ki ravno sovpada z bližajočimi se prazniki.

v/t/f: Egon Horvat