Nadčasovni Analfabet v zgodovinskem lapidariju


V okviru prireditvenega sklopa Sosledje je Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje v lapidariju Pokrajinskega muzeja Celje pred tednom dni uprizorilo komedijo Analfabet.

Gre za delo dramatika Branislava Nušića (1864–1938), ki je v svojih delih razgaljal anomalije družbe in časa, ki veljajo še danes. To velja tudi za delo Analfabet, ki opisuje dogajanje na politični sceni, s pogledom malega človeka na oblast.

Zaključni pozdrav občinstvu; foto: Mojca Videmšek

V tridesetletnem obdobju delovanja Ljubiteljskega gledališča Petra Simonitija, ki se je do leta 2020 imenovalo Ljubiteljsko gledališče Teharje je Nušićeva enodejanka Analfabet postala del njegovega »železnega« repertoarja. Ob letošnji okrogli obletnici jo je gledališče ob nekoliko spremenjeni igralski zasedbi ponovno postavilo na oder. Premiera je bila 22. maja v Osrednji knjižnici Celje. Trenutno še ni predvidenih ponovitev oziroma gostovanj, bodo pa zagotovo v prihodnjem letu, ko bo 160-letnica rojstva srbskega komediografa Branislava Nušića.

Občinstvo ni ostalo križem rok; foto: Mojca Videmšek

V tokratni predstavi so nastopili:

Andrej Hribernik (okrajni načelnik)
Srečko Maček (okrajni uradnik Miko)
Srečko Mastnak (okrajni uradnik Sveta)
Sonja Mlejnik (načelnikova žena)
Lada Ščurek (načelnikova svakinja Mara)
Dragiša Djordjevič (sluga)

Za režijo in scensko postavitev sta poskrbela: Peter Simoniti in Andrej Hribernik, odrski mojster pa je bil Dragiša Djordjević.

Ekipa gledališčnikov bo naslednjo predstavo izpeljala 12. oktobra v Preboldu.