Ulica obrtnikov v Muzeju novejše zgodovine (video)


Minuli konec tedna je v Muzeju novejše zgodovine v Celju bila za obiskovalce na ogled muzejska ulica obrtnikov. Gre za edinstven prikaz obrtniške ulice v Sloveniji, vsako zadnjo nedeljo v mesecu so namreč prisotni vsi mojstri obrtniki, ki z veseljem in navdušenjem obiskovalcem prikazujejo delo obrtnikov.

Zanimivost ulice je avtentičnost prostorov iz začetka in sredine prejšnjega stoletja, v katerih mojstri obrtniki obiskovalcem prikazujejo stare obrti, ki so nekoč zaznamovale utrip življenja v mestu. Slednje ohranja pristno podobo Celja do pred dvajsetih let, ko je obrt iz mesta izginila. Muzejska ulica predvsem malce starejšim ponuja prostor za nostalgična podoživljanja in spomine iz časov, ko so bili obrtniki pomemben in nepogrešljiv del celjskih ulic, ostale pa nagovarja k ohranjanju spomina na polpreteklo zgodovino mesta. Frizerka, krojač, urar, zlatar in čevljar so le nekateri od obrtnikov, ki jih lahko srečate na muzejski ulici. Slednje smo obiskali tudi mi in pripravili nekaj posnetkov, ki si jih lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Ideja za razstavo, ki si jo je v enajstih letih ogledalo okoli 70.000 ljudi, se je porodila sedanji direktorici muzeja Tanji Roženbergar Šega. Muzejska ulica obrtnikov je sicer na vpogled vsako zadnjo nedeljo v mesecu.

v/t/f: eH