Nov mednarodni uspeh celjskih glasbenikov


Matic Petek

V Mariboru je 22. in 23. okrobra 2020 potekalo IV. mednarodno tekmovanje IMMCC iz solfeggia, glasbene teorije in ustvarjanja za osnovno in srednjo glasbeno stopnjo.

Tekmovanja so se udeležili predstavniki iz štirih držav in sicer Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije. Dijaki umetniške gimnazije, glasbena smer, ki jo Glasbena Šola Celje izvaja s I. gimnazijo v Celju, so se tekmovanja pod mentorstvom mag. Urške Orešič Šantavec udeležili že drugič. Tokrat je bilo zaradi izjemnih razmer iz meseca maja tekmovanje prestavljeno na jesenski čas in je potekalo na daljavo, kar je bilo za tekmovalce in mentorje še šposeben izziv. Našo šolo so odlično zastopali Matic Petek, dijak 4. letnika, Svit Štarkl, maturant, ki je letos zaključil šolanje vzporednega glasbenega izobraževanja, ter Žiga Žvižej, dijak 2. letnika vzporednega izobraževanja. Matic Petek je v VI. kategoriji iz glasbene teorije prejel zlato 1. nagrado (osvojil je kar  96%), v kategoriji VI. glasbenega ustvarjanja pa sta skupaj s Svitom Štarklom dosegla odlično zlato in 1. posebno nagrado za svoji kompoziciji za klavir. Žiga Žvižej je v isti kategoriji prejel 3. zlato nagrado za svojo skladbo Zeleni tok.

Žiga Žvižej

V kategoriji ustvarjanja so dijaki imeli na razpolago zgolj 90 minut časa, da so skomponirali lastno skladbo na enega izmed danih motivov ali pa so si izbrali eno izmed priloženih slik, po kateri so dobili glasbeni navdih. Vsi trije dijaki so ustvarili povsem različne avtorske izdelke z že jasno kompozicijsko gradnjo v svojstvenem slogu in v zrelem glasbenem izražanju. Svoje skladbe so nato povadili  na klavirju ter jih posneli s predstavitvijo in odličnimi izvedbami.

“Zelo smo lahko ponosni, da imamo takšne talente, ki jih usmerjamo naprej; posebej še v teh težkih časih so tista zlata luč, ki nam daje upanje v svetlo prihodnost,” ugotavljajo na Glasbeni šoli Celje, kjer ustvarjajo svetlo celjsko glasbeno prihodnost.

U.O.Š., foto: GŠ Celje