Nov vodnjak v Vojniku kot spomenik živi pitni vodi


V novembru je bila zaključena postavitev novega vodnjaka v starem trgu Vojnika. Investicijo, vredno nekaj več kot 27 tisoč evrov, je Občina Vojnik izpeljala skupaj s podjetjem Helios Domžale d.d. in podjetjem VO-KA JP Celje, ki sta v ta namen delno sofinancirala projekt ureditve vodnjaka. Novi vodnjak v trgu Vojnika je kot spomenik posvečen živi pitni vodi, ki izvira izpod pohorskega masiva in v normalnih razmerah daje življenje rastlinam, živalim in ljudem vzdolž svoje poti. Je pa tudi pomnik poplavnim vodam, ki so ob obilnem deževju poplavljale od izvira pod Pohorjem vzdolž svoje poti in odnašale mostove in zemljo, nazadnje leta 2006. Sedaj je voda 32 km dolge reke Hudinje ujeta v struge in nasipe.

Obnova je bila izvedena v okviru sodelovanja Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, ki sta ga leta 1998 ustanovila poslovni sistem HELIOS in Ministrstvo za okolje in prostor. Vodnjak na trgu v Vojniku je že 77. obnovljeni vodnjak v 66. slovenski občini. Podjetje Helios je za obnovo vodnjaka prispevalo 4.200 evrov, javno podjetje za vodooskrbo VO-KA JP Celje 2.000 evrov ostalo pa občina Vojnik. Zgodba in koncept zasnove vodnjaka je ideja arhitektke Fanike Škorja Pušnik iz Nove Cerkve. V spomin na odprtje so ob vodnjaku posadili japonski javor. S kulturnim programom so prireditev obogatili moški pevski zbor KUD France Prešeren Vojnik in učenci Osnovne šole Vojnik. Domači župnik je opravil blagoslov vodnjaka in vode.

Z ureditvijo novega vodnjaka gre za ponovno rojstvo prvotnega vodnjaka v trgu Vojnika, ki je stal na tem mestu že vsaj leta 1914 in skozi čas dotrajal. Svoj izvir ima v sredini sedanjega cestišča.  Postavitev sodobnega vodnjaka pa je začetek celostnega projekta urejanja trga Vojnika, ki se bo predvidoma začel izvajati leta 2012.

Ta vodnjak je kot izkazana hvaležnost bogastva vodi izpod Pohorja, izdelan v pohorskem tonalitu v bloku predstavlja masiv, iz katerega se rojevajo vodne kaplje in potem iščejo pot do življenja, prelivajoč se proti Vojniku in naprej, ob enem pa je ta velik monolit tudi simbol obrambe pred poplavno vodo, ki je ujeta v vodni in prodni okvir.  Mmehke vijuge in slike vodne poti so izklesane z roko kamnoseškega mojstra Marjana Amona. Monolit varuje s svojim močnim hrbtom pitnik vode, kjer se bodo lahko odžejali krajani in popotniki z živo pitno vodo, z zakladom, ki ga vse premalo cenimo in se ga danes komaj še zavedamo.

In kar je bil vodnjak na sredi vasi ali trga nekoč, namreč središče dogajanja, pranja, oskrbe z vodo in izmenjave mnenj, to sedaj ni več. Je pa z novim načinom hitrega tempa življenja, lahko prostor postanka, trenutek oddiha na klopci ob šumenju in polzenju vode po granitu in njeno ponovno vračanje, umiritev duha, čas za bežno misel, kako srečni smo pravzaprav, da vodo v tako kristalni obliki še premoremo in da je prav, da jo varujemo in častimo, kot si zasluži. Čeprav je zelena oaza z vodnjakom ob cesti, je lahko tudi to še ena misel ob sobivanju, potrebni zazrtosti v darove narave, ko nas ceste odpeljejo in pripeljejo nazaj k viru življenja.

Pri vodnjaku svojo pot začne tudi letos maja odprta 2,9 km dolga razgibana Gozdna učna pot Modrijanov imenovana GUMP, ki poteka krožno z 22 informacijskimi točkami v hribu nad trgom s prvo točko pri cerkvi sv. Florjana.

Kot je na odprtju med drugim povedal župan Vojnika Benedikt Podergajs, bo ta obnovljeni vodnjak zagotovo lep opomnik ljudem, ki imajo na svojih dvoriščih stare vodnjake, da se lahko obnovijo in tako izkaže poklon vodi, kot viru preživetja in s tem ohranjanje bogastva naravne in kulturne dediščine naše krajine. K obnovi vodnjaka smo pristopili v želji, da ohranjamo zavest o celovitem pomenu vode v človekovem okolju in s tem spodbujamo aktivno delovanje ljudi za njeno ohranjanje in izboljšanje njene kakovosti v našem okolju.