Nova dvorana Cankarjevega doma se bo imenovala po Celjanki


V aprilu bo v največjem slovenskem kulturnem centru, ljubljanskem Cankarjevem domu, odprta nova dvorana. V petem nadstropju bo za javnost odprta dvorana, ki se bo raztezala na 400 kvadratnih metrih in bo omogočala različne tipe prireditev.

Poimenovali jo bodo po svetovni popotnici Almi Karlin. Kot poroča portal Ljubljanainfo bo dvorana prizorišče številnih uprizoritvenih umetnosti, koncertov, večerov uglasbene poezije, kulturno-vzgojnih prireditev, humanističnih in literarnih dogodkov, simpozijev, pogovorov in živahnega srečevališča obiskovalcev.

Cankarjev dom je bil z Almo Karlin v preteklosti že bil povezan, saj so leta 1995 producirali monodramo Alma Uršule Cetinski.

Leta 2017 je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje organiziral razstavo o Almi Karlin, ki je spodbudila tudi njeno predstavitev na Dunaju in na Japonskem.

Cankarjev dom ima sicer šest dvoran, ki so poimenovane po pomembnih osebnostih s področja kulture: Gallusova, Linhartova, Štihova, Kosovelova, dvorana Duše Počkaj in dvorana Lili Novy.

B.R.