Novačanova gledališka srečanja: Nostalgični Rdeči kotiček (foto, video)


XXI. Novačanova gledališka srečanja se nadaljujejo, tokrat v bolj nostalgičnem tonu. Gledališka družina KUD Svoboda Prebold je minuli petek uprizorila še kako aktualno predstavo Rdeči kotiček, ki  se je na ideološki ravni v zelo izrazitem tonu vedno znova vračala v čase socializma, ki še danes v marsikomu vzbujajo skomine. Isto velja tudi za glavne protagoniste udbokomedije Rdeči kotiček, ki so psihološko izdelani do potankosti.

Rdeči kotiček je predstava, postavljena v dom za upokojence, nekoč sindikalni dom. V njem živijo odločna Lidija, hipohonder Franček in njegova vedno urejena žena Erika, ki živi le za denar, Titu zvesti Tarzan, »zblojeni« Polde, ki povsod vidi sovražnike in njegov sin Sine, kateremu največ pomenijo le certifikati. Zanje skrbi vedno prijazna in ustrežljiva Ruža s sumljivo preteklostjo. Čas se je za vse v domu ustavil nekje daleč v preteklosti … Sedaj večino časa preživijo v Rdečem kotičku, kjer so nekoč potekali partijski sestanki. Življenje v domu poteka po ustaljenem redu, dokler se jim nekega dne ne pridružita mlada kuharica Eva in župnik Kocmur, za dodatno zmedo pa poskrbi še duh pokojnega Tita.

Gledališka družina KUD Svoboda Prebold

Martina Aubreht, igralka večera

Udbokomedija Rdeči kotiček je s situacijsko in karakterno komiko pričarala nasmeh na usta prav vsakemu gledalcu, še tako glasen krohot pa je zbledel ob zaključku predstave, ki je poskrbel za bolj tragično noto. Po vseh dialogih med glavni akterji, ki se spominjajo “zlatih Titovih časov”, je namreč prekipelo kuharic Evi, ki je zaključila s kričanjem, da v takšnem svetu in v takšni državi ne more več živeti. Gre namreč za kritiko neoliberalizma, ki v duhu gospodarske krize vse več ljudi vodi na rob preživetja. Ali je zaradi tega res bilo toliko bolje v času socializma?

Predstava je tako posebna zaradi viharja čustev, ki jih vzbudi v gledalcu. Zaradi mešanice humorja in tragedije tako ne pusti nikogar hladnega, obiskovalci predstave pa so jo zapustili z grenkim priokusom, ki ga v nas vzbuja prevladujoča kapitalistična paradigma. Močan zgodovinski diskurz, ki živi v kolektivnem spominu vsakega izmed nas, pa je še dodatno pritegnil predstavnike vseh generacij. Ravno zaradi tovrstnih karakteristik je udbokomedija Rdeči kotiček napolnila KUD “Zarja” Trnovlje – Celje, ki je tako dodatno začinil XXI. Novačanova gledališka srečanja. Občinstvo je še posebej navdušila Martina Aubreht v vlog avtoritarne Lidije, ki je za svojo igro prejela nagrado Igralka večera po izboru komisije.  Za vas smo posneli tudi bogato fotogalerjo in video posnetek, kjer si lahko tudi sami ogledate utrinke iz predstave Rdeči kotiček.

[simpleviewer width=100% height=700 id=456]

NA ZADNJI DVE PREDSTAVI  PO POLOVIČNI CENI

Na Celje.info pa si lahko vstopnici za zadnji dve predstavi; tekmovalno Katarina Klajn: »INSTANT – komedija z dvema obrazoma« (petek, 15.11.) in zaključno predstavo domačega gledališča Carlo Goldoni: »KRČMARICA MIRANDOLINA«, (v soboto, 16.11.)zagotovite 35 % nižji ceni.

Redna cena vstopnice za posamezno predstavo je 8 € (študentje in upokojenci 6 €). Na Polovička.si pa jih ponujamo po ceni 5 €.

naročite: (klik!) (POHITITE Z NAROČILOM, NA VOLJO LE ŠE 8 POL CENEJŠIH VSTOPNIC!)


F/T/V: Tina Ožvald