Novoletni koncert orkestra Akord v Narodnem domu Celje (video)


Orkester Akord
Orkester Akord

Praznično vzdušje v Celju se z vsakim dnem bolj stopnjuje. Dokaz za to je tudi uspešno izpeljan obiskan petkov novoletni koncert orkestra Akord v Narodnem domu Celje. Razprodana sta bila oba, tudi sobotna repriza.

Orkester Akord je narodni dom Celje napolnil do zadnjega kotička, kar niti ne preseneča na bogato tradicijo orkestra. Njegovi začetki segajo namreč v leto 1955, ko je iz prvotno dveh tamburaških orkestrov, mlajšega in starejšega, nastal en sam. S tem se je zelo povečala kvaliteta igranja, kar je dokazovalo vedno večje število nastopov in s skrbno izbranim programom, ki je zajemal široko glasbeno literaturo in precizno igranje.

Dirigent Matjaž Brežnik
Dirigent Matjaž Brežnik

Orkester Akord je še posebej zaznamovalo obdobje med letoma 1980 in 1981, ko je orkster prevzel Srečo Cizelj, ki je prejšnji sestavi dodal še pihala, trobila, godala in tolkala ter s tem občutno povečal izrazno moč orkestra ter pestrost repertoarja. Pet let kasneje se je tamburaški orkester tudi preimenoval v orkester Akord, kot ga poznamo danes. Leta 1996 je postal tudi samostojno kulturno društvo z uradnim nazivom Kulturno društvo orkester Akord Celje.

Vsak koncert orkestra Akord vedno znova dokazuje, koliko trdnega dela vsak posameznik vloži v njihovo glasbo in kako bogato tradicijo že imajo za sabo. Izjema ni bil niti petkov koncert pod dirigentsko taktirko Matjaža Brežnika.

Andreja Zakonjšek Krt
Andreja Zakonjšek Krt

Orkester Akord je tako preigraval slovenske narodne pesmi, kot sta Vesela plesalka in Slovenija, večne klasike kot sta Uvertura k operi William Tell in Drsalci, ter bolj poskočna Lepa usta in številne druge znane pesmi. Koncert je še dodatno začinila sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, ki vedno znova dokazuje, kako fleksibilen glasovni razpon ima, zaradi česar se je odlično zlila z orkestrom.

Utrinek koncerta si lahko tudi sami ogledate v spodnjem video posnetku, ki dokazuje instrumentalno dovršenost orkestra Akord.

F/T/V: Tina Ožvald

plesni_tecaj_po_izbiri